Ciasta ucierane | Ciasta z owocami

Kakaowiec z malinami Agnieszki

14 września 2017

W zasadzie to tytuł przepisu powinien brzmieć, kakaowiec Agnieszki z malinami. A tak wyszło, że nie przepis ale maliny były od Agnieszki…ale co tam 😉

No dobrze, skąd ta tytułowa Agnieszka nam się objawia? Ponieważ studiowała mało żeński kierunek, każda kobitka tam była na wagę złota. Agnieszka była jedyną moją koleżanką w 20 osobowej męskiej grupie. Ja byłam z Warszawy, ona z Włocławka. Lubiłam te jej powroty do Warszawy po każdym weekendzie. Dlaczego? Często przywoziła jakieś smakowitości. I tak pewnego razu spróbowałam tego ciasta.

W wersji bez malin, za to z polewą czekoladową 😉

Ciasto w typie tych „murzynkowatych”. Uda się na pewno każdemu, nawet tym niedoświadczonym cukiernikom. Ja dorzuciłam maliny, bo to końcówka sezonu i warto jeszcze je jeść póki są. Do tego cukier puder. Ale możecie również upiec ciasto bez dodatków, albo z rodzynkami i na wierzch dać polewę. Idealne do kawy lub z mleczkiem. Nie wymaga jakiegoś koszmarnego nakładu pracy.

Fajną robotę robi tutaj cytrynka, której delikatny aromat unosi się nad ciastem.

Tak więc znajomość, jak to w życiu, z Agnieszką nie przetrwała, za to jej przepis na ciasto tak 😉

Zapraszam zatem na kakaowiec Agnieszki.

Kakaowiec z malinami Agnieszki

Kakaowiec z malinami Agnieszki

Składniki

  • 1 kostka masła
  • 6 łyżek wody
  • 1,5 szkl cukru (dałam 1)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • 250 g malin
  • 3 jajka

Sposób przygotowania

  • Masło, wodę , cukier i kakao zagotowujemy.
  • Odstawiamy do podstygnięcia.
  • Do masy dodać żółtka i wolno wmieszać przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę.
  • Skórkę otrzeć z cytryny, wycisnąć sok.
  • Białka ubić na pianę.
  • Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  • W ciasto powtykać maliny.
  • Piec ok 45 min w 180 stopniach.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/kakaowiec-malinami-agnieszki/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *