Ciasta ucierane | Ciastka | Fit

Fit Muffinki bananowe z masłem orzechowym

11 stycznia 2017
Jump to recipe

Dzisiaj coś dla osób na diecie. Pyszne i pachnące muffinki bananowe. Dietetyczne muffinki z masłem orzechowym, olejem kokosowym i mąką pełnoziarnistą. Bez cukru, bo słodki smak zawdzięczają bananom i miodowi.

Jeśli jesteś na diecie, to możesz bez większych wyrzutów sumienia spałaszować taką muffinkę. Wiecie, co jeszcze fajne jest w tych babeczkach? Nie smakują jak styropian, co niekiedy zdarza się dietetycznym słodyczom i długo pozostają wilgotne.

Do wszystkich ciast z bananami polecam te bardzo dojrzałe banany, takie które fragmentami zaczynają nam czarnieć. Nie nadają się tu zupełnie zielone banany, które też mają swoich amatorów ;). Dlaczego wybieramy banany bardziej dojrzałe? Raz, że łatwiej je rozgnieść a dwa, że są najzwyczajniej słodsze, więc w naturalny sposób dosłodzą nam ciacho.

Jeśli banany nie rozgnieciecie na idealna miazgę, to w fakturze babeczek widoczne i wyczuwalne będą fragmenty owoców. Jak dla mnie idealnie tutaj komponowałyby się jeszcze orzechy włoskie i laskowe, więc następnym razem na pewno je dodam 😉

Muffinki nie są bardzo słodkie, jeśli więc nie jesteś na diecie i lubisz słodkie rzeczy, możesz dodać dodatkowy cukier.

Jeśli dodajecie masło orzechowe solone, pomińcie sól w składnikach.

A jeśli lubicie muffinki „na bogato”, możecie zrobić sobie krem np z serka śmietankowego, wymieszanego z miodem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *