Ciasta ucierane | Ciastka | Fit

Fit Muffinki bananowe z masłem orzechowym

11 stycznia 2017

Dzisiaj coś dla osób na diecie. Pyszne i pachnące muffinki bananowe. Dietetyczne muffinki z masłem orzechowym, olejem kokosowym i mąką pełnoziarnistą. Bez cukru, bo słodki smak zawdzięczają bananom i miodowi.

Jeśli jesteś na diecie, to możesz bez większych wyrzutów sumienia spałaszować taką muffinkę. Wiecie, co jeszcze fajne jest w tych babeczkach? Nie smakują jak styropian, co niekiedy zdarza się dietetycznym słodyczom i długo pozostają wilgotne.

Do wszystkich ciast z bananami polecam te bardzo dojrzałe banany, takie które fragmentami zaczynają nam czarnieć. Nie nadają się tu zupełnie zielone banany, które też mają swoich amatorów ;). Dlaczego wybieramy banany bardziej dojrzałe? Raz, że łatwiej je rozgnieść a dwa, że są najzwyczajniej słodsze, więc w naturalny sposób dosłodzą nam ciacho.

Jeśli banany nie rozgnieciecie na idealna miazgę, to w fakturze babeczek widoczne i wyczuwalne będą fragmenty owoców. Jak dla mnie idealnie tutaj komponowałyby się jeszcze orzechy włoskie i laskowe, więc następnym razem na pewno je dodam 😉

Muffinki nie są bardzo słodkie, jeśli więc nie jesteś na diecie i lubisz słodkie rzeczy, możesz dodać dodatkowy cukier.

Jeśli dodajecie masło orzechowe solone, pomińcie sól w składnikach.

A jeśli lubicie muffinki „na bogato”, możecie zrobić sobie krem np z serka śmietankowego, wymieszanego z miodem.

Fit Muffinki bananowe z masłem orzechowym

Fit Muffinki bananowe z masłem orzechowym

Składniki

    Składniki suche
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
    Składniki mokre
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 3 czubate łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego (można wcześniej rozpuścić)
  • 1 jajko
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 3 czubate łyżki masła orzechowego
  • 1/2 szkl. mleka

Sposób przygotowania

  • Suche składniki połączyć w jednym naczyniu i wymieszać.
  • Banany rozgnieść widelcem.
  • Mokre składniki połączyć w naczyniu i wymieszać.
  • Mieszamy suche i mokre składniki, do połączenia.
  • Masę nakładamy do papilotek i pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/fit-muffinki-bananowe-maslem-orzechowym/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *