Ciasto jogurtowe z dynią

ciasto z dynii

Pyszne, sycące ciasto z puree z dynii. Inspirację do niego znalazłam tutaj, jednak przepis zmodyfikowałam.

Ciasto można jeść bez wyrzutów sumienia, ponieważ nie ma tutaj tłuszczu. Jest pachnące i długo pozostaje świeże. W smaku przypomina piernik, jednak nie jest słodkie. Jeśli chcecie mieć taki, lub bardziej wyrazisty szlaczek, po dodaniu kakao, delikatnie wymieszajcie łyżką masę, nie dotykając dna.

Spowoduje to nierównomierne zabawiernie masy i ciasto będzie w esy-floresy. Im mniej dokładnie wmieszacie kakao w masę, tym esy floresy będą wyrazistsze. Oczywiście, po dodaniu kakao, możecie ciasto potraktować mikserem i otrzymać gładkie, brązowe ciacho.

Ciasto jogurtowe z dynią

Ciasto jogurtowe z dynią

Składniki

  • połowa średniej wielkości dynii
  • 2/3 szklanki jogurtu typu greckiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego
  • 4 białka
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru brązowego
  • po 1 łyżeczce cynamonu, kardamonu, startych goździków
  • 4 łyżki kakao
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  • Z dynii usuwamy pestki, kroimy na mniejsze części i pieczemy koło 40 min.
  • Obieramy dynię i miksujemy na gładkie puree.
  • Puree miksujemy razem z jogurtem, esencją waniliową, białkami, solą oraz cukrem.
  • Przesiewamy mąkę z sodą, proszkiem i przyprawami.
  • Dodajemy do mokrych składników i miksujemy na gładką masę.
  • Dodajemy kakako i postępujemy z nim wedle uznania.
  • Ciasto przekłądamy do keksówki (urośnie dość duże).
  • Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/ciasto-jogurtowe-z-dynia/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany