Ciasta drożdzowe | Ciastka

Szybkie bułeczki drożdżówki ze śliwkami

12 września 2015

bułki ze śliwkamiSezon na śliwki w pełni, a więc w mojej kuchni gdzie się nie spojrzę leżą śliwki w takiej czy innej formie.

Ponieważ u nas piątek to dzień pieczenia weekendowego ciasta wiedziałam, że musi być ono ze śliwkami. Jednak ponieważ jutro wybieramy się na wycieczkę, zwykłe ciasto byłoby mało praktyczne. Wybór był prosty i padło na bułeczki – drożdżówki.

Są pyszne. Mięciutkie, nie za słodkie, krem budyniowy stanowi idealne tło dla lekko kwaskowych śliwek.

Przepis pochodzi ze bloga Słodki Wierzynek, jednak został nieco zmodyfikowany.

Bardzo fajny i delikatny jest tutaj krem wzbogacony płatkami migdałowymi. Polecam je zemleć, bo inaczej są wyczuwalne co nie do końca mi pasowało. Kolejny plus bułeczek to to, że szybko się je robi i nie wymagają wielogodzinnego wyrastania.

Polecam na ten sezon śliwkowy i nie tylko 😉

Szybkie bułeczki drożdżówki ze śliwkami

Szybkie bułeczki drożdżówki ze śliwkami

Składniki

    Ciasto
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 75 g cukru
  • 600-700 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 3 żółtka
  • 1 jajko (do smarowania)
  • cytryna
  • szczypta soli
    Krem budyniowy
  • 300 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 20 g mąki pszennej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g zmielonych płatków migdałowych
  • cukier waniliowy
    Kruszonka
  • 20 g masła
  • 20 g cukru kryształu
  • 15 g zmielonych płatków migdałów
  • 30 g mąki pszennej
  • cynamon
  • ok. 0,3 kg śliwek

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Rozpuszczamy masło i zostawiamy do ostygnięcia
  • Podgrzewamy mleko.
  • W kubeczku rozcieramy drożdże z cukrem.
  • Cytrynę szorujemy i ścieramy skórkę na drobniutkiej tarce
  • Dodajemy do ciepłego mleka drożdże z cukrem, skórkę cytrynową oraz żółtka
  • Intensywnie mieszamy, cały czas podgrzewająć.
  • Nie dopuszczamy do zagotowania.
  • Dodajemy mąkę, sól oraz rozpuszczone masło.
  • Wyrabiamy ciasto.
  • Odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
    Krem
  • Podgrzewamy mleko wraz z płatkami migdałowymi.
  • W miseczce ubijamy jajka z cukrem.
  • Dodajemy do masy jajecznej mąki i mieszamy.
  • Do gorącego mleka przekładamy masę jajeczno-mączną.
  • Intensywnie mieszamy cały czas podgrzewając.
  • Masa powinna mieć konsystencję budyniu.
    Kruszonka
  • Składniki kruszonki rozdrabniamy palcami na drobne grudki.
  • Z ciasta formujemy małe krążki, które odkładamy na papier do pieczenia na dużej blaszce.
  • Pozwalamy odpocząć ciastu ok 10 min.
  • Po tym czasie krażki lekko napuchną, delikatnie rozciągamy je palcami.
  • W środku tworząc wgłębienie.
  • W wgłębienie wkładamy krem na którym układamy kawałki śliwek.
  • Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Pozostawiamy do wyrosnięcia na kolejne 10 min.
  • Pieczemy ok 20 min w temp 180 stopni.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/szybkie-buleczki-drozdzowki-ze-sliwkami/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *