Ciasta drożdzowe | Ciasta z owocami

Placek drożdżowy z warstwą serową i śliwkami

2 września 2016

ciasto drożdżowe ze śliwkami

Przyznam szczerze, że ciasta ze śliwkami nie za często goszczą na naszym stole. Dlatego, kiedy dostałam śliwki, wiadomo było, że powstanie z nich ciacho. Padło na ciasto drożdżowe. Ale, żeby nie było zbyt nudno, dodałam jeszcze warstwę serową. Całość wieńczy kruszonka.

W sumie, ten placek drożdżowy przypomina więc w smaku drożdżówki, ale jest zdecydowanie lepszy od tych kupnych. Wilgotny, nie wysycha szybko, ładnie wyrasta. Ciacho pięknie pachnie w czasie pieczenia, a mąż jak to mąż… uwielbia wyskubywać kruszonkę z jeszcze gorącego ciasta.

Nie chciałam aby ciasto było zbyt słodkie, dlatego ilość cukru jest tu naprawdę niewielka.

ciasto-ze-sliwkami6

Jak już pisałam w jednym z poprzednich wpisów, do pieczenia użyłam papieru, aby ciasto łatwo wyszło z foremki i nie ciemniało.

Jeśli lubicie gruuubą warstwę serową, możecie użyć większą ilość sera. Podobnie ze śliwkami. Ja użyłam około 500 g, ale równie dobrze można owoce rozłożyć gęściej i wtedy wejdzie ich więcej.

Ja tradycyjnie używam sera kanapkowo-sernikowego. Jeśli używacie wiaderkowy, pamiętajcie o odcedzeniu. Jeśli wybraliście zwykł ser biały, zmielcie go wcześniej. Postępujemy identycznie jak w wypadku sernika.

Porcja na dużą blachę.
ciasto-ze-sliwkami2

Placek drożdżowy z warstwą serową i śliwkami

Placek drożdżowy z warstwą serową i śliwkami

Składniki

    Kruszonka
  • 200g mąki
  • 75 g brązowego cukru
  • 100 g masła
    Ciasto
  • 2,5 szkl. mąki
  • 50 g masła
  • 0,5 szkl. mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 żółtka
  • 30g drożdży
  • 500 g śliwek
    Masa serowa
  • 2 jajka
  • 2 białka
  • 750 g sera białego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 100 g cukru

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Z mleka, drożdży i cukru zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia na 15-20min.
  • Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia
  • Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka i rozczyn.
  • Zacząć wyrabiać ciasto.
  • Na sam koniec dodać tłuszcz i dalej wyrabiać ok 7-10 min.
  • Jeśli ciasto bardzo się lepi mimo wyrabiania, dodać trochę mąki.
  • Odstawić do wyrośnięcia na 1,5h
    Masa serowa
  • Żółtka ubić z cukrem.
  • Dodawać po łyżce ser biały, jeśli nie był mielony lub z wiaderka, wcześniej ser zmielić.
  • Dodać proszek budyniowy.
  • Ubijać.
  • 4 białka ubić z odrobioną soli na pianę.
  • Dodać do masy serowej i wymieszać.
    Kruszonka
  • Podane składniki rozetrzeć na kruszonkę.
  • Blachę wyłożyć papierem.
  • Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę.
  • Na ciasto drożdżowe wykładamy masę serową.
  • Śliwki tniemy na połówki, wyjmujemy pestki, układamy wnętrzem do góry.
  • Posypujemy kruszonką.
  • Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/placek-drozdzowy-warstwa-serowa-sliwkami/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *