Ciasta drożdzowe | Ciasta z owocami

Placek drożdżowy z warstwą serową i śliwkami

2 września 2016
Jump to recipe

ciasto drożdżowe ze śliwkami

Przyznam szczerze, że ciasta ze śliwkami nie za często goszczą na naszym stole. Dlatego, kiedy dostałam śliwki, wiadomo było, że powstanie z nich ciacho. Padło na ciasto drożdżowe. Ale, żeby nie było zbyt nudno, dodałam jeszcze warstwę serową. Całość wieńczy kruszonka.

W sumie, ten placek drożdżowy przypomina więc w smaku drożdżówki, ale jest zdecydowanie lepszy od tych kupnych. Wilgotny, nie wysycha szybko, ładnie wyrasta. Ciacho pięknie pachnie w czasie pieczenia, a mąż jak to mąż… uwielbia wyskubywać kruszonkę z jeszcze gorącego ciasta.

Nie chciałam aby ciasto było zbyt słodkie, dlatego ilość cukru jest tu naprawdę niewielka.

ciasto-ze-sliwkami6

Jak już pisałam w jednym z poprzednich wpisów, do pieczenia użyłam papieru, aby ciasto łatwo wyszło z foremki i nie ciemniało.

Jeśli lubicie gruuubą warstwę serową, możecie użyć większą ilość sera. Podobnie ze śliwkami. Ja użyłam około 500 g, ale równie dobrze można owoce rozłożyć gęściej i wtedy wejdzie ich więcej.

Ja tradycyjnie używam sera kanapkowo-sernikowego. Jeśli używacie wiaderkowy, pamiętajcie o odcedzeniu. Jeśli wybraliście zwykł ser biały, zmielcie go wcześniej. Postępujemy identycznie jak w wypadku sernika.

Porcja na dużą blachę.
ciasto-ze-sliwkami2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *