Ciasta drożdzowe | Ciastka | Inne | Karnawał | Sylwester

Pączki pieczone

21 stycznia 2016
Jump to recipe

pączki pieczone

To nie moja pierwsza przygoda z pieczonymi pączkami, przepisem zaczerpniętym z Kwestii Smaku. Po raz pierwszy robiłam je jakieś 2 lata temu, ale są na tyle smaczne, że co jakiś czas je powtarzam.

Te pączki nie smakują tak jak pączki smażone, bo tłuszcz jest nośnikiem smaku, a tutaj jest go stosunkowo niewiele w porównaniu do wersji oryginalnej. Nie mniej, to jedne z lepszych pączków, z jakimi przyszło mi się zmierzyć. Są zdecydowanie lepsze, od większości pączków dostępnych w sklepach, o składzie nie wspominając.

Jeśli dbacie o linię a bardzo Was kusi, żeby pochłonąć pączka, to z czystym sumieniem mogę je Wam polecić.

Smak pączków w dużej mierze zależy od nadzienia oraz lukru. Ja na nadzienie wybrałam domowy dżem aroniowo-jabłkowy z dodatkiem róży z cukrem. Ponieważ za lukrem za bardzo nikt u nas nie przepada, polukrowałam je bardzo oszczędnie.

Fajnym pomysłem jest zastosowanie papilotek muffinkowych. Pałaszując takiego pieczonego pączka, nie pobrudzimy się, łatwo też formować tej samej wielkości pączki.

paczki pieczone 2

Nadziać pączki możecie również po upieczeniu. Pączki nawet po 3 dniach są naprawdę dobre.

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *