Ciasta drożdzowe | Ciasta z owocami

Najlepsza szarlotka na krucho-drożdżowym cieście

12 września 2018

Co jak co, ale na szarlotkach czy też jabłecznikach to się u nas znamy. To jedna z najlepszych szarlotek, a bez wątpienia najlepsza na cieście krucho-drożdżowym. Przepyszna! To ciasto z gatunków tych, dla których łamię swoją dietę i nie żałuję 😉 Bardzo aromatyczne, nic nie tracące ze swojego smaku nawet po 2-3 dniach. W smaku nie czuć drożdży, który to smak niektórym osobom przeszkadza.

Ta szarlotka ma to co najlepsze w cieście kruchym i drożdżowym. Ja dałam do niej sporo jabłek, bo coś koło 2 kg szarej renety, do tego trochę cukru, cynamonu i bułki tartej, żeby ładnie związać masę. Po upieczeniu możecie według uznania posypać ciasto cukrem pudrem, a może będziecie mieć ochotę na słodszy wariant i je polukrujecie?

Przyznam szczerze, że jesień to dla mnie czas ciast z jabłkami, śliwkami i dynią. I co tydzień mam poważny dylemat, jakie ciasto brać właśnie na warsztat. Bywa, że ciasto wychodzi tak dobre, że za tydzień robię je ponownie i dodatkowo drugie. No i  pytanie, kto to zjada, bo mamy z tym nie lada problem? Nie ja, a reszta będziecie moją tajemnicą 😉

W każdym razie zwykle na weekend wybieram ciasto z jabłkami i dodatkowo jakieś inne. Uwielbiam jak dom pachnie aromatem szarlotki. I chyba ten zapach lubi też mąż, który wraca w piątek z pracy, siada karnie przy stole i z mleczkiem wcina ciasto.

No i mam taki patent na jabłka, że podczas duszenia/prażenia, część jabłek, tak mniej więcej 2/3 wrzucam do garnka od razu, a 1/3 pod koniec prażenia. Dzięki temu część jabłek jest w kawałkach, ale mięciutka i taka konsystencja pasuje mi najbardziej.

Jakie ciasta z jabłkami lubicie najbardziej? Ja przyznam bez bicia, że te z prażonymi jabłkami.  To one nadają jak dla mnie charakter prawdziwej szarlotce. Ok, te ciasta, gdzie jabłka wrzucamy w kawałkach są poprawne, ale nie mają TEGO charakteru co ciasto z przesmażonymi jabłkami, rozpływającymi się w ustach. Może kwestia tego, że nie trafiłam jeszcze na jakiś odjazdowy przepis na tego typu ciasto, a może po prostu mam taki wypaczony gust?

W każdym razie, mimo natłoku ciast do wypróbowania, to ciasto na pewno nie raz zagości na naszym stole i to w różnych wariantach.

Najlepsza szarlotka na krucho-drożdżowym cieście

Najlepsza szarlotka na krucho-drożdżowym cieście

Składniki

  • *!Ciasto
  • 500 g mąki (dałam 650)
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 spore łyżki śmietany 18%
  • 30 dag świeżych drożdży
  • 2x 3 łyżki masła
  • szczypta soli
  • Bułka tarta do posypania ciasta.
    Nadzienie
  • 2 kg kwaśnych jabłek - u mnie szara reneta
  • 4 łyżki cukru lub więcej jeśli jabłka są bardzo kwaśne
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Drożdże wkruszamy do śmietany (wcześniej wyjętej z lodówki) i rozcieramy.
  • Odstawiamy.
  • Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  • Mąkę mieszamy z solą i przesiewamy na stolnicę.
  • W środku mąki robimy dołek i wkładamy drożdże ze śmietaną.
  • Dodajemy masę jajeczną i wyrabiamy ciasto.
  • Jeśli trzeba, dodajemy ciut więcej mąki.
    Nadzienie
  • Jabłka obieramy, kroimy w kawałki.
  • 1/3 jabłek odkładamy na później, resztę jabłek wrzucamy do garnka z cukrem i cynamonem i dusimy.
  • Jeśli trzeba (jabłka się przypalają), jabłka delikatnie podlewamy niewielką ilością wody.
  • Pod koniec duszenia, dodajemy pozostałą część jabłek i bułkę tartą.
  • Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Ciasto dzielimy na dwie części.
  • Każdą z części wałkujemy.
  • Wykładamy blachę jednym płatem ciasta, starając się również pokryć boki blaszki.
  • Ciasto posypujemy bułką tartą ( ok 3-4 łyżek).
  • Na ciasto wykładamy jabłka i ponownie sypiemy ok 3 łyżkami bułki.
  • Na jabłka kładziemy drugi płat ciasta, lekko dociskając boki.
  • Wierzch ciasta lekko nakłuwamy widelcem.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto ok 50 min, aż wierzch się zezłoci.
  • Ok. 15 minut przed końcem, wierzch ciasta przesmarowujemy połową masła.
  • Po wyjęciu z piekarnika, ponownie smarujemy wierzch ciasta masłem.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/najlepsza-szarlotka-na-krucho-drozdzowym-ciescie/

 

 

 

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *