Jagodzianki – najlepsze bułki z jagodami

jagodzianki Czy może być coś lepszego w lipcu niż pyszna jagodzianka z zimnym mlekiem? Nieeeeeeeee . U nas po weekendowym pieczeniu często jagodzianki w upalne dnia zastępują śniadanie, obiad i kolację i się nie nudzą.

Pękające w czasie pieczenia od dużej ilości jagód w środku.

Mąż je uwielbia z zimnym mlekiem. Do tego to najalepszy przepis na ciasto na drożdżówki od mojego guru od słodkich wypieków – Doroty z mojewypieki.com .

U nas w domu nie jemy lukru, więc na zdjęciu część bułeczek jest tylko delikatnie posypana kruszonką z brązowym cukrem (stąd nieco inna konsystencja i wygląd), część jest posmarowana resztką jajka. Można wybierać co zrobić i jaki ostateczny wygląd bułeczek się otrzyma.

Jagodzianki – najlepsze bułki z jagodami

Jagodzianki – najlepsze bułki z jagodami

Składniki

    Ciasto
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży (5 g) lub 7 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl mleka (125 ml)
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 op cukru waniliowego
  • 1 jajko do smarowania bułeczek
    Nadzienie
  • 300 gr jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Jeśli używamy świeżych drożdży najpierw robimy rozczyn.
  • Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto.
  • Ciasto jest dość luźne, ale nie powinno się kleić do rąk. W razie potrzeby można dodać więcej mąki.
  • Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-2 godz.
    Nadzienie
  • Wszystkie składniki wymieszać
  • Ciasto dzielimy na ok 8 porcji. Rozgniatamy dłonią i nakładamy farsz. Zaklejamy i odstawiamy na blachę do podrośnięcia. Przed wstawieniem do pieca smarujemy jajkiem
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/jagodzianki-najlepsze-bulki-z-jagodami/

jagodzianki3jagodzianki2

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Komentarz

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany