Ciasta drożdzowe | Ciastka | Inne

Drożdżówki z serem i malinami

11 lipca 2015

drożdżówki z malinamiLato kojarzy mi się zawsze z pachnącymi domowymi bułeczkami z owocami, zapijanymi zimnym mlekiem. Często tak aromatyczne, że nie czekało się, aż wystygną, tylko wcinało jeszcze ciepłe.

Tym razem drożdżówki z serem i malinami.

Słodki smak sera złamany jest delikatną, kwaskową nutką malin.

Z podanych składników wyszło 9 drożdżówek.

Drożdżówki z serem i malinami

Drożdżówki z serem i malinami

Składniki

    zaczyn
  • 10 g drożdży
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g mąki pszennej
    Ciasto
  • zaczyn
  • 50 ml mleka
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej
  • 75 ml oleju
  • 25 g cukru
  • szczypta soli
  • garść malin/jagód
  • żółtko do smarowania
    Masa serowa
  • 250 g sera półtłustego
  • 75 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

    Zaczyn
  • Mleko delikatnie podgrzewamy - ma być ciepłe a nie gorące!
  • Mleko przelewamy do miseczki, wkruszamy drożdzę, dodajemy zasypujemy cukrem i mąką - nie mieszamy
  • Zostawiamy do wyrośnięcia 10-30 min w zależności od temp otoczenia
    Ciasto
  • Z wszystkich składników zarabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-2h w zależności od temperatury.
    Masa serowa
  • Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier puder, mąkę i jajko. Mieszamy.
  • Z ciasta formujemy kulki i je rozpłaszczamy. Bierzemy kubek (jeśli trzeba posypujemy dno mąką) i odciskamy wgłębienie w bułeczce. Wykładamy ser biały i kładziemy na wierzch kilka malin.
  • Boki bułeczki smarujemy żółtkiem.
  • Pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach, kolejne partie bułeczek pieką się szybciej.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/drozdzowki-z-serem-i-malinami/

bułki z malinami

drożdżówki z serem

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *