Ciasta drożdzowe | Ciastka

Drożdżowe ciastka rożki, beciki z marmoladą

16 listopada 2016

Macie ochotę na coś słodkiego? Dzisiaj zapraszam na ciasteczka z marmoladą. Część osób nazywa je rożkami, część becikami. Nie ważne jak je zwiecie, ważne, że szybko znikają.

Jeśli uda Wam się powstrzymać przed zjedzeniem wszystkich, to możecie śmiało je przechowywać je w słoju na ciastka czy też metalowym pudełku.

Ciasteczka są zrobione z ciasta drożdżowego topionego. To już drugi przepis na topione ciasto. Może Was trochę przerażać przepis, że ciasto drożdżowe (czy wyrośnie?) , a tu trzeba je topić ( na pewno nie wyrośnie!). A jest inaczej. Topione ciasto jest bardzo wdzięczne. Dobrze wyrasta, świetnie się skleja a jeszcze lepiej wałkuje. Jedynie na co trzeba zwrócić uwagę to to, żeby za długo po wypłynięciu ciasta nie trzymać w wodzie, bo za bardzo nasiąknie i trzeba będzie dosypywać mąki.

ciastka drożdżowe z marmoladą

Możecie nadziewać rożki marmoladą jak i czekoladą. Ja używam marmolady z tego względu, że zwykły dżem po prostu wypływa w czasie pieczenia. Marmolada trzyma się dobrze, można włożyć jej całkiem sporo do środka.

ciastka z marmoladą

Drożdżowe ciastka rożki, beciki z marmoladą

Drożdżowe ciastka rożki, beciki z marmoladą

Składniki

  • 0,5 kg maki
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 jajka + 1 do smarowania
  • 5 dkg droźdży
  • 0,5 szkl. mleka
  • marmolada
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  • Mleko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże i cukier.
  • Zostawiamy do wyrośnięcia na 15-20 min.
  • Ze składników wraz drożdżami zagnieść ciasto.
  • Ciasto zawijamy w lnianą ściereczkę i wkładamy do sporego garnka z ciepłą wodą.
  • Ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki placek.
  • Tniemy placek na kwadraty. Na środku każdego kładziemy marmoladę i zlepiamy po przekątnej.
  • CIasteczka kładziemy na blachę na papier do pieczenia, smarujemy jajkiem, zostawiamy na 10 min.
  • Pieczemy w 180 stopniach ok 15-20 min na rumiano.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/drozdzowe-ciastka-rozki-beciki-marmolada/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *