Bez pieczenia

Tinginys – litewski blok

25 lipca 2018

Dzisiaj kilka słów o tinginys. Najprościej można powiedzieć, że to odpowiednik naszego bloku. Jednak nie do końca 😉 W bloku, występuje mleko w proszku, w tinginys, mleko skondensowane.

Pierwszy raz o tym cieście słyszałam od kuzynki męża, która próbując bloku, pytała o składniki, bo podobne ciasto jadła na Litwie i nie mogła odtworzyć przepisu. Mleko w proszku, wydawało się idealne 😉 Jednak jak pokazał czas, to właśnie mleko, ale skondensowane, odróżnia te dwa wyroby.

Tinginys jest bardzo prosty do zrobienia, więc jeśli marzysz o słodkościach a boisz się piec, to idealny przepis dla ciebie.

Byłam na Litwie, jednak nigdzie tego przysmaku nie widziałam. Generalnie, Litwini do wykonania tego ciasta, używają ciasteczek o nazwie gaidelis. To coś pomiędzy ciastkami maślanymi a herbatnikami. W podstawowym przepisie, mamy tylko herbatniki, jednak ja zrobiłam wersję rozszerzoną i dorzuciłam i żurawinę i orzechy nerkowca oraz włoskie.

Podobnie jak do bloku czy Domku Baby Jagi, nie polecam tutaj najtańszych herbatników. Kiedyś, jak byłam mała, a było to bardzo, bardzo dawno temu,  w sklepach były dostępne dwa rodzaje ciastek. Takie typowe herbatniki petitki i duże czekoladowe ciastka, w przeźroczystym opakowaniu z granatowymi napisami. Te kochałam najbardziej 😉 I cały czas w każdych ciastkach szukam tamtego smaku. Ale wróćmy do herbatników. Te tanie, niestety mają tendencję do kruszenia się i mięknięcia, dlatego ja do wszystkich wypieków/wyrobów, używam sprawdzonych, niekoniecznie najtańszych herbatników.

Nie używajcie tutaj margaryny, gdyż ciasto tak dobrze nie tężeje jak przy użyciu prawdziwego masła.

Spotkacie dwie formy tego przysmaku, taką w formie kiełbaski, ta jest zdecydowanie częściej spotykana, lub taką zwykłą, prostokątną. Ciasto występuje też w nieco przeładowanej ciastkami formie, ale ja preferuję tą wersję, gdzie mamy równowagę między smaczną masą a ciasteczkami.

Ciasto nie jest bardzo słodkie w smaku i jak stwierdził mój mąż, wielki fan bloku, czuć, że to jedna rodzina ciast 😉 A jeszcze, żeby was zachęcić, to wolne tłumaczenie litewskiej nazwy tego ciasta, to leniuszek 😉

Tak więc zachęcam wszystkie leniuszki i te bardzo pracowite panie domu, do zrobienia sobie tinginys.

Tinginys – litewski blok

Tinginys – litewski blok

Składniki

  • 200 g herbatników
  • ok 100 g ulubionych bakalii (opcjonalnie)
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 125 g masła
  • 5 łyżek ciemnego kakao
  • 100 ml mleka (dałam 3,2%)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  • Herbatniki kruszymy.
  • Wszystkie składniki poza herbatnikami i bakaliami, wrzucamy do garnka i zagotowujemy.
  • Mieszając gotujemy ok 10 minut.
  • Odstawiamy na 15 minut do schłodzenia.
  • Po tym czasie dodajemy herbatniki i bakalie.
  • Mieszamy.
  • Masę wykładamy na folię spożywczą, formując kształtem kiełbaskę.
  • Zawijamy ciasto w folię i czekamy aż wystygnie.
  • Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/tinginys-litewski-blok/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

  1. Ciasto wyszło przepyszne! Świetny, nie za słodki deser. Bardzo przyjemny kontrast miedzy miekka masa i chrupiacymi dodatkami. Nie sposób powstrzymać się przed kolejnym kawałkiem. Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *