Bez pieczenia

Tinginys – litewski blok

25 lipca 2018

Dzisiaj kilka słów o tinginys. Najprościej można powiedzieć, że to odpowiednik naszego bloku. Jednak nie do końca 😉 W bloku, występuje mleko w proszku, w tinginys, mleko skondensowane.

Pierwszy raz o tym cieście słyszałam od kuzynki męża, która próbując bloku, pytała o składniki, bo podobne ciasto jadła na Litwie i nie mogła odtworzyć przepisu. Mleko w proszku, wydawało się idealne 😉 Jednak jak pokazał czas, to właśnie mleko, ale skondensowane, odróżnia te dwa wyroby.

Tinginys jest bardzo prosty do zrobienia, więc jeśli marzysz o słodkościach a boisz się piec, to idealny przepis dla ciebie.

Byłam na Litwie, jednak nigdzie tego przysmaku nie widziałam. Generalnie, Litwini do wykonania tego ciasta, używają ciasteczek o nazwie gaidelis. To coś pomiędzy ciastkami maślanymi a herbatnikami. W podstawowym przepisie, mamy tylko herbatniki, jednak ja zrobiłam wersję rozszerzoną i dorzuciłam i żurawinę i orzechy nerkowca oraz włoskie.

Podobnie jak do bloku czy Domku Baby Jagi, nie polecam tutaj najtańszych herbatników. Kiedyś, jak byłam mała, a było to bardzo, bardzo dawno temu,  w sklepach były dostępne dwa rodzaje ciastek. Takie typowe herbatniki petitki i duże czekoladowe ciastka, w przeźroczystym opakowaniu z granatowymi napisami. Te kochałam najbardziej 😉 I cały czas w każdych ciastkach szukam tamtego smaku. Ale wróćmy do herbatników. Te tanie, niestety mają tendencję do kruszenia się i mięknięcia, dlatego ja do wszystkich wypieków/wyrobów, używam sprawdzonych, niekoniecznie najtańszych herbatników.

Nie używajcie tutaj margaryny, gdyż ciasto tak dobrze nie tężeje jak przy użyciu prawdziwego masła.

Spotkacie dwie formy tego przysmaku, taką w formie kiełbaski, ta jest zdecydowanie częściej spotykana, lub taką zwykłą, prostokątną. Ciasto występuje też w nieco przeładowanej ciastkami formie, ale ja preferuję tą wersję, gdzie mamy równowagę między smaczną masą a ciasteczkami.

Ciasto nie jest bardzo słodkie w smaku i jak stwierdził mój mąż, wielki fan bloku, czuć, że to jedna rodzina ciast 😉 A jeszcze, żeby was zachęcić, to wolne tłumaczenie litewskiej nazwy tego ciasta, to leniuszek 😉

Tak więc zachęcam wszystkie leniuszki i te bardzo pracowite panie domu, do zrobienia sobie tinginys.

Tinginys – litewski blok

Tinginys – litewski blok

Składniki

  • 200 g herbatników
  • ok 100 g ulubionych bakalii (opcjonalnie)
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 125 g masła
  • 5 łyżek ciemnego kakao
  • 100 ml mleka (dałam 3,2%)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  • Herbatniki kruszymy.
  • Wszystkie składniki poza herbatnikami i bakaliami, wrzucamy do garnka i zagotowujemy.
  • Mieszając gotujemy ok 10 minut.
  • Odstawiamy na 15 minut do schłodzenia.
  • Po tym czasie dodajemy herbatniki i bakalie.
  • Mieszamy.
  • Masę wykładamy na folię spożywczą, formując kształtem kiełbaskę.
  • Zawijamy ciasto w folię i czekamy aż wystygnie.
  • Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/tinginys-litewski-blok/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

  1. Ciasto wyszło przepyszne! Świetny, nie za słodki deser. Bardzo przyjemny kontrast miedzy miekka masa i chrupiacymi dodatkami. Nie sposób powstrzymać się przed kolejnym kawałkiem. Polecam!

  2. A ja dzisiaj zrobiłam dokładnie jak w przepisie i nie stęgł się. Był trochę gesciejszy, ale nie twardy, nie dalo sie go pokroic. Czy ktoś wie dlaczego?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *