Bez pieczenia | Ciasta z kremem | Fit

Fit ciacho bez pieczenia jak Kinder Country

28 września 2017
Jump to recipe

Przyznam, się bez bicia, że nigdy nie jadłam Kinder Country. Ciężko mi się odnieść więc stricte do samego smaku. Za to wiem jedno, brakuje mi trochę słodyczy, dlatego staram się dostarczać w miarę zdrowych zamienników. W sieci znajdziecie jakieś 3 wersje tego przepisu. Taką mega kaloryczną, na wypasie, z bitą śmietaną, białą czekoladą….Może dla mnie niekoniecznie, bo miałabym wrażenie, że po każdym kęsie moje 4 litery zwiększają swoją objętość dwukrotnie 😉 Znajdziecie również wersję z kaszy jaglanej. Niby zdrowa, niby smaczna…ale znów nie to 😉

I tak dumając, postanowiłam połączyć kilka przepisów w jeden i do tego dodać własną modyfikację. Tak powstał mój przepis na fit ciacho Kinder Country. Nie za słodkie, zdecydowanie zaspokajające potrzebę na słodycze. W sumie większość ciacha to ser (mój kochany Wieluń i mascarpone), z dodatkiem odżywki białkowej o smaku…wafelków (khe, khe – innej nie miałam;), erytrolu i pszenicy ekspandowanej, jednak smak jest naprawdę świetny. Nie wiem czy powinnam nazywać ten przepis „fit” i wstawiać go do kategorii „fit”, jednak w porównaniu z wersją klasyczną, ma zdecydowanie mniej kalorii 😉

Kupiłam ekspandowaną pszenicę, co prawdą z amarantusem i melasą, ale i tak całość robi dobrą robotę i mam wrażenie, że doskonale się sprawdza. W przepisach na klasyczne ciasto, znajdziecie popularne płatki w składzie których jest pszenica. Wasz wybór, na co się zdecydujecie i co macie dostępne pod ręką.

Nie musicie się bać, że nie ma tu żelatyny i ciasto się rozjedzie. Trzyma je pszenica, która pochłania wilgoć z masy serowej. Całe ciacho jest dość sztywne.

Jeśli nie musicie liczyć kalorii, możecie zrobić je na spodzie z daktyli, jeśli jednak bardzo uważacie na to, co jecie, możecie wcinać samo ciacho, bez spodu i tak smakuje naprawdę dobrze.

Jak wspominałam, ciasto to zlepek dość mocno zmodyfikowanych kilku przepisów i duża moja własna inwencja, więc nie podaję źródeł 🙂

Ciasto trzymamy w lodówce, jednak warto przed podaniem je wyjąć.

 

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *