Dania bezmięsne | Dania z ryżem

Gruzińskie chaczapuri – przepis podstawowy

19 czerwca 2015

chaczapuriO chaczapuri pierwszy raz usłyszałam po przeprowadzce do Krakowa. Pyszne, ciężkawe danie w klimatycznej knajpce z dobrym winem pozostawało na długo w pamięci. Jednak nie byłabym sobą, gdybym tych smaków nie próbowała odtworzyć w domu. Przerabiałam kilka przepisów znalezionych w sieci jak i książkach. Niestety, nic nie smakowało nawet podobnie do spróbowanego dania.  Szukając przepisów spotykałam się z informacjami, że serwowane w pewnej sieciowej restauracji danie, niewiele ma wspólnego z oryginałem i jest spolszczoną, przerobioną niemal na pizzę wersją. Szukałam zatem przepisu na złoty środek – połączenie zapamiętanego smaku i smaków Gruzji mi nie znanych.

W ostatni weekend odwiedziłam blog Klaudyny z Ziołowego Zakątka. O dziwo, podawała właśnie przepis na chaczapuri, wraz z relacją z pobytu w Gruzji. Pomyślałam, że znów nic nie wyjdzie, ale chociaż spróbuję oryginalnych smaków Gruzji. I tak na moim stole zawitało gruzińskie chaczapuri. Jeśli wierzyć Klaudynie, to oryginalny przepis od gruzińskiej gospodyni.

Gruzińskie chaczapuri – przepis podstawowy

Gruzińskie chaczapuri – przepis podstawowy

Składniki

  • 600-800 gr mąki
  • 400 gr jogurtu
  • sól
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki masła
  • miseczka sera
  • czosnek granulowany

Sposób przygotowania

  • Do miski wsypujemy wszystkie składniki poza mąką, którą dosypujemy sukcesywnie i zagniatamy. Ciasto ma być miękkie.
  • Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
  • Po tym czasie rozwałkowujemy, nakładamy grubo ser, posypujemy czosnkiem, zawijamy w saszetkę.
  • Złączeniem saszetkowym odwaracamy chaczapuri na blat i wałkujemy placek na wielkość patelni.
  • Masło rozpuszczamy w rondelku.
  • Patelnię rozgrzewamy, kładziemy chaczapuri i smażymy ok. 3-4 min na każdej ze stron. Smarujemy rozpuszczonym masłem.

Notatki

Klaudyna radzi stopniowo dodawać mąki, aby z nią nie przedobrzyć - i to jest bardzo dobra rada. Jeśli chodzi o ser, to poleca koryciński. Ja dałam mieszankę serów - koryciński, zwykły żółty, mozarelle. Wyszło pysznie. Do ciasta można dodać czarnuszkę, kminek - kto co lubi. Następnym razem sporóbuję zastąpić część mąki mąką pełnoziarnistą - zobaczymy jak wyjdzie.

http://mieszamwgarnku.pl/dania-z-ryzem/gruzinskie-chaczapuri-przepis-podstawowy/

Ciasto wyszło rewelacyjne. Miękkie i sprężyste, nadzienie miło zaskakuje. Całe danie jest sycące ale nie tak ciężkie jak wersja restauracyjna. Oczywiście ja serwuję je z ulubionym sosem czosnkowym.

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *