Dania bezmięsne | Dania z ryżem

Gruzińskie chaczapuri – przepis podstawowy

19 czerwca 2015
Jump to recipe

chaczapuriO chaczapuri pierwszy raz usłyszałam po przeprowadzce do Krakowa. Pyszne, ciężkawe danie w klimatycznej knajpce z dobrym winem pozostawało na długo w pamięci. Jednak nie byłabym sobą, gdybym tych smaków nie próbowała odtworzyć w domu. Przerabiałam kilka przepisów znalezionych w sieci jak i książkach. Niestety, nic nie smakowało nawet podobnie do spróbowanego dania.  Szukając przepisów spotykałam się z informacjami, że serwowane w pewnej sieciowej restauracji danie, niewiele ma wspólnego z oryginałem i jest spolszczoną, przerobioną niemal na pizzę wersją. Szukałam zatem przepisu na złoty środek – połączenie zapamiętanego smaku i smaków Gruzji mi nie znanych. W ostatni weekend odwiedziłam blog Klaudyny z Ziołowego Zakątka. O dziwo, podawała właśnie przepis na chaczapuri, wraz z relacją z pobytu w Gruzji. Pomyślałam, że znów nic nie wyjdzie, ale chociaż spróbuję oryginalnych smaków Gruzji. I tak na moim stole zawitało gruzińskie chaczapuri. Jeśli wierzyć Klaudynie, to oryginalny przepis od gruzińskiej gospodyni.

Ciasto wyszło rewelacyjne. Miękkie i sprężyste, nadzienie miło zaskakuje. Całe danie jest sycące ale nie tak ciężkie jak wersja restauracyjna. Oczywiście ja serwuję je z ulubionym sosem czosnkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *