Kasza jaglana na słodko

Dzisiaj przepis na kaszę jaglaną na ciepło w wersji słodkiej. Lubię przygotowywać kaszę jaglaną, bo w zasadzie podczas jej prażenia w garnku, rodzi mi się przepis na potrawę z nią. Tak było tym razem. Padło na kaszę na słodko. Co jest fajne w daniu z kaszy jaglanej? Ano to, że sprawdza się idealnie jako lunchbox. Można podgrzewać je wielokrotnie, nie posiadając mikrofalówki, po prostu dolewając do kaszy mleka i czekając aż się wchłonie. Takie podgrzane danie, nie ma może w sobie już kaszy ugotowanej na sypko, ale i tak  smakuje świetnie.

Właśnie tak odgrzane danie macie na zdjęciu.

I co ważne, takie kaszowe danie, przygotujecie w kilkanaście minut. W zasadzie czas przygotowania to czas gotowania kaszy.

Kasza jaglana na słodko

Kasza jaglana na słodko

Składniki

  • 1 szkl. kaszy jaglanej
  • 2 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jabłko
  • garść suszonej żurawiny
  • Płatki migdałowe, orzechy włoskie do podania

Sposób przygotowania

  • Kaszę przepłukujemy kilkukrotnie gorącą wodą lub podprażamy chwilę w garnku.
  • Dodajemy mleko i olej kokosowy.
  • Jak kasza wchłonie połowę mleka, dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłko i żurawinę.
  • dalej dusimy.
  • Pod koniec gotowania kaszy dodajemy miód i skórkę otartą z pomarańczy.
  • Na patelni podprażamy płatki migdałowe.
  • Posypujemy danie przed podaniem orzechami i płatkami.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-z-kasza/kasza-jaglana-slodko-2/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany