Dania bezmięsne | Dania z kaszą

Kasza jaglana na słodko

10 września 2015

kasza jaglana z jabłkami

Kasza jaglana nie należała do moich ulubionych kasz. Kojarzyła mi się z żółtawą breją z dzieciństwa. Jakże się zdziwiłam, jakie cudowności można z niej wyczarować w zależności od dodatków.

Mogą powstać pyszne dania obiadowe, sałatki, kotlety a także desery. Dzieci i nawet kaszowe niejadki je uwielbiają. Czy można chcieć lepszej rekomendacji? 🙂

Kasza ta jest również nieco specyficzna w przygotowaniu. Należy ją najpierw sparzyć wrzątkiem lub podprażyć w garnuszku. Dzięki takiemu zabiegowi, pozbędziemy się charakterystycznej goryczki.

Kasza jaglana na słodko

Kasza jaglana na słodko

Składniki

  • 1 szkl. kaszy jaglanej
  • 2 szkl. wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miodu
  • garść płatków migdałowych
  • 1 jabłko
  • cynamon

Sposób przygotowania

  • Kaszę prażymy w rondelku, dopóki nie zobaczymy delikatnego dymku unoszącego się na garnkiem.
  • Dolewamy wodę i dodajemy sól.
  • Kiedy kasza wchłonie niemal całą wodę, wkrawamy jabłko.
  • Dodajemy miód i jeszcze dusimy ok 5-7 min.
  • Na suchej patelni lekko rumienimy płatki migdałowe.
  • Kaszę wykładamy na talerz, posypujemy płatkami i cynamonem.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-z-kasza/kasza-jaglana-na-slodko/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *