Chaczapuri z kaszą gryczaną

Po zachwycie nad klasycznym chaczapuri, przyszedł czas na eksperymenty z farszem. Szukałam czegoś wyrazistego z charakterem, do środka. Wybór był prosty –  kasza gryczana, która wraz z serem białym posłuży nam za farsz. W tym wydaniu chaczapuri jest jeszcze lepsze, wyrazistsze. Nam smakuje bardzo!

Danie idealne na przyjęcie ze znajomymi, obiad czy kolację. Można podawać z sosem, pokrojone jak pizzę. Można usmażyć mniejsze i wtedy każdy ma własne chaczapuri i nie ma walki o ostatni kawałek 😉

Chaczapuri z kaszą gryczaną

Chaczapuri z kaszą gryczaną

Składniki

  • Przepis na oryginalne gruzińskie chaczapuri
    Farsz
  • 100 gr kaszy gryczanej
  • 200 gr sera białego ( u mnie półtłusty)
  • 1 cebulka
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

    Farsz
  • Kaszę gotujemy.
  • Na patelni rozpuszczamy masło i rumienimy na nim cebulkę.
  • W misce rozgniatamy ser biały, dodajemy cebulkę i kaszę.
  • Doprawiamy do smaku i mieszamy.
  • Farsz wykładamy na rozwałkowany placek ciasta.
  • Zawijamy w sakiewkę i wałkujemy.
  • Smażymy na suchej, gorącej patelni.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-z-kasza/chaczapuri-z-kasza-gryczana/

chaczapuri_gryczane2

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany