Dania mięsne

Wątróbka z cebulką i jabłkami

7 sierpnia 2015

wątróbka drobiowa z jabłkami

Drobiowa wątróbka w nowej odsłonie. Tym razem z dodatkiem cebulki i jabłka. Na taki trochę egzotyczny miks słodkiego jabłka i cebuli namówił mnie znajomy w poprzedniej pracy. Całość idealnie się komponuje i podkreśla smak wątróbki. Jak się okazuje, niepozorna wątróbka może smakować naprawdę wybornie.

Wątróbka z cebulką i jabłkami

Wątróbka z cebulką i jabłkami

Składniki

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 1 jabłko
  • 1 cebula biała
  • mąka do obtoczenia wątróbek
  • sól, pieprz, cukier
  • Olej

Sposób przygotowania

  • Wątróbki myjemy, oczyszamy.
  • Pieprzymy i obtaczamy w mące. Nie solimy!
  • Smażymy do zrumienienia.
  • Na osobnej patelni wrzucamy cebulę i podsmażamy do zeszkliwienia.
  • Dorzucamy obrane jabłko i pocięte na 8. Przykrywamy przykrywką i dusimy aż jabłka napuchną.
  • Teraz dolewamy odrobinkę wody, solimy, pieprzymy i dodajemy szczyptę cukru dla zrównoważenia smaków jabłka i cebuli.
  • Wątróbki na drugiej patelni podlewamy niewielką ilością wody i solimy. Zrobi się nam smaczny sosik.
  • Podajemy wątróbkę i wykładamy na nią cebulkę z jabłkami.

Notatki

Jeśli lubisz mocno przysmażoną wątróbkę, potrzymaj ją dłużej na gazie, przed dolaniem wody.

http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/watrobka-z-cebulka-i-jablkami/

 

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *