Dania mięsne

Szybki kurczak po chińsku

21 marca 2016
Jump to recipe

kurczak po chińsku

Są takie dni, kiedy wpadamy ze znajomymi po wypadzie na miasto i trzeba szybko przygotować coś w miarę zdrowego a zarazem się przy tym nie narobić. Taki właśnie jest kurczak po chińsku.

Mięso kurczaka z warzywami podane z makaronem (sojowy, ryżowy) lub dowolnym ryżem. U nas w tym wydaniu ryż jaśminowy, ale możecie ratować się brązowym czy długoziarnistym. Tym, jaki macie właśnie pod ręką.

Danie miało być szybkie, więc jak użyłam mieszanki mrożonych warzyw do dań chińskich, ale nie musicie się przejmować, jeśli taką mrożonką nie dysponujecie. Wystarczą zwykłe warzywa pocięte w równej wielkości kawałki.

Podczas duszenia warzyw i mięska, wytworzy się naturalny sosik. Jeśli lubicie dania z bardziej zawiesistym sosem, to możecie warzywa zagęścić łyżką mąki ryżowej. Ja jednak wolę nic nie dodawać.

Jako przyprawy używam przyprawy 5 smaków z kuchni chińskiej, ale możecie sami dodać ulubione przyprawy : imbir, cynamon, anyż, goździki,koper włoski,  pieprz. Jeśli tylko czas mi pozwala, to wcześniej marynuję przez kilka godzin mięso kurczaka w zalewie z przypraw, cebuli i sosu sojowego.

Ugotowany ryż czy makaron możecie wrzucić na patelnię/wok do warzyw, lub podać osobno, żeby każdy włożył interesującą go porcję ryży i warzyw z mięsem. Ja wolę wszystko chwilkę podsmażyć, żeby przeszło swoim aromatem.

Jeśli używacie woka, to pamiętajcie, żeby usmażone mięsko odsunąć na boczne ścianki woka, aby warzywa były na samym dnie i mogły się dusić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *