Dania mięsne

Strogonow- Boeuf Stroganow

26 lutego 2018

A dzisiaj ugotujemy bardzo popularne danie z wołowiny – strogonowa. Strogonow to nazwa uproszczona, można by rzec spolszczona, nazwy oryginalnej pod jaką ta potrawa funkcjonuje na świecie a więc Boeuf Stroganow. Boeuf to po francusku wołowina, a Stroganow, to nic innego jak nazwisko rosyjskiego hrabiego – ministra.

Nie ukrywajmy, w Polsce strogonowa robimy nieco inaczej niż na świecie. Często w przepisach w Polsce, spotkamy np. ogórek kiszony, mało popularny dodatek w innych krajach a szkoda, bo nadaje fajnego charakteru daniu. A poza tym my, Polacy, lubimy przecież na bogato 😉 I nie ma w tym nic złego, żeby przejmować dania z innych kuchni i przerabiać je pod swój smak.  A jest to danie rosyjskie, które spopularyzowano w całej Europie w XIX w.  Część nacji do tej potrawy dodaje wino. W innych rejonach świata, strogonow to czysta wołowina w sosie z dodatkiem musztardy, ale bez pieczarek czy choćby cebuli.

I tak strogonowa robiony jest zwykle z wołowej polędwicy i serwowany w postaci gęstej potrawki – gulaszu z chlebem, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Czasem możemy strogonowa spotkać w wersji nieco rzadszej, podobnej bardziej do zupy. Danie to jest popularne nawet w Japonii czy Brazylii. Spotkacie również naprawdę różne warianty tego dania jak choćby z kurczaka czy nawet krewetek.

Dlaczego je lubię? Bo średnim nakładem pracy i czasu, mamy sycące danie, które łatwo odgrzać i zjeść z dodatkiem choćby chleba. Poświęcając w kuchni kilkanaście minut na przygotowanie, mam obiad na kilka dni dla siebie i mogę zapakować strogonowa w pudełko i dać mężowi do pracy.

Ja dodaję jeszcze do środka czerwoną paprykę, chociaż większość osób tak nie robi.

Strogonow - Boeuf Stroganow

Strogonow - Boeuf Stroganow

Składniki

  • 500 g polędwicy wołowej
  • 300 g pieczarek
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 l bulionu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka do smaku

Sposób przygotowania

  • Polędwicę oczyszczamy i kroimy w plastry, które kroimy na paski.
  • Cebulę kroimy w kosteczkę.
  • Na patelni rozpuszczamy masło i szkliwimy cebulę.
  • Wrzucamy paski mięsa i podsmażamy na rumiany kolor.
  • Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w paski paprykę czerwoną.
  • Podlewamy mięso bulionem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
  • gotujemy do miękkości mięsa.
  • Pod koniec duszenia kroimy ogórki w plasterki i dodajemy do potrawki.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy, papryki, musztardę, sól i pieprz.
  • Do kubka wlewamy śmietanę, 5 łyżek sosu spod mięsa i dodajemy łyżkę mąki.
  • Mieszamy i dodajemy do mięsa.
  • Śmietanę i mięso mieszamy i dusimy 2 min.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/strogonow-boeuf-stroganow/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *