Dania mięsne | Do chleba

Schab parzony 10 min

3 stycznia 2017

Zapraszam dzisiaj na przepis na schab parzony, w postaci domowej wędlinki. Przygotowanie schabu w  nie zajmie Ci dużo czasu. Zapomnij o godzinnym pieczeniu w piekarniku czy żmudnym nacieraniu mięsa przyprawami. Do garnka z wodą wrzucasz przyprawy  i wkładasz mięso. Odliczasz 5 minut od zagotowania schabu i operację powtarzasz drugiego dnia. Jak sama widzisz, przygotowanie domowej wędliny nie musi być czasochłonne, więc dość wymówek 😉

Przepis na ten schab znajdziesz w internecie pod kilkoma nazwami : schab parzony, schab w 5 minut i w końcu schab w 10 min. Mimo, że modny był jakieś 2 lata temu, Mieszam wtedy jeszcze nie istniał i schab ma swoją premierę na blogu dopiero teraz 😉

Schab na kanapkę gotowany 10 min

Schab z przepisu wychodzi kruchy, w żadnym razie nie mdły. Jest też jak dla mnie mocno mięsny, że tak powiem i ta „mięsność” nie musi każdemu odpowiadać.

Co jest dobrego w tak przygotowanym schabie? Do kanapek już wiemy, że pasuje idealnie, ale podgrzany sprawdzi się również jako danie obiadowe. W taki sam sposób możecie przygotowywać inne mięska jak np. karkówkę. Możemy również eksperymentować z przyprawami dodawanymi do wody.

Do parzenia schabu, warto wybierać kawałki mięsa dość wąskie, wtedy cały płat mięska lepiej przejdzie przyprawami.

Wody dodajemy tyle, aby mięso było przykryte. Ilość wody w dużej mierze zależy od wielkości garnka, ale będzie jej 2-3 l.

Schab parzony 10 min

Schab parzony 10 min

Składniki

  • 1 kg schabu
  • wody ok. 2,5 l
  • 3 spore łyżki majonezu
  • 3 łyżki majeranku
  • 4 ząbki czosnku (dałam 2 przeciśnięte, 2 pokrojone w plastry)
  • 10 ziaren pieprzu
  • 3 ziarna jałowca/ 1/2 łyżki kolendry/ 1/2 łyżki kminku (opcjonalnie)
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • 3-4 łyżki soli (w zależności od ilości wody)

Sposób przygotowania

  • Wszystkie przyprawy wrzucamy do wody.
  • Mięso związujemy sznurkiem lub nitką.
  • Dodajemy do wody mięso i całość zagotowujemy.
  • Gotujemy 5 min, wyłączamy gaz.
  • Mięso pozostawiamy w garnku do kolejnego dnia.
  • W kolejnym dniu znów całość zagotowujemy i gotujemy mięso 5 min.
  • Pozostawiamy mięso do ostygnięcia w wywarze.
  • Ja wyjmuję je kolejnego dnia.
http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/schab-parzony-10-min/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *