Pierogi z mięsem

pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to .. nie, nie napiszę , że nasze ulubione pierogi, bo my kochamy prawie każde pierogi. Nie mniej, nieskromnie powiem, że znajoma okrzyknęła je najlepszymi pierogami jakie jadła.

Farsz mięsny nie jest ciężki dzięki mieszance mięs jak i dodatkowi kapusty i warzyw. Nie jest też kwaśny od kapusty. Jedynie musimy uważać na ilość dodawanej marchewki, żeby farsz nie zrobił się nam słodkawy.

Nie ma tutaj też olbrzymiej ilości zasmażki, a farsz mięsny można z powodzeniem stosować do krokietów, pasztecików i innych.

pierogiz miesem

Na zdjęciu u nas w wersji odsmażanej. Jak widać lubimy dość mocno przysmażone pierogi 🙂 Miałam znajomą, która uwielbiała smażone pierogi jeść rękami… nieco może dziwne, ale jak jej smakowało… 😉

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Składniki

    Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szkl. gorącej wody
  • sól
    Farsz
  • 30 g kapusty kiszonej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 2 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • 0,4 kg łaty wołowej
  • 0,8 kg karkówki
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 duża cebula

Sposób przygotowania

    Farsz
  • Mięso gotujemy z warzywami i przyprawami do miękkości
  • Kapustę kiszoną gotujemy w osobnym garnku ok 30 min.
  • Kapustę odciskamy.
  • Cebulę obieramy, kroimy w ósemki.
  • Mięso rozdrabniamy i z cebulą i kapustą mielimy w maszynce.
  • Na patelni rozpuszczamy masło, podrumieniamy na nim mąkę.
  • Na zasmażkę wrzucamy zmielone mięso z warzywami.
  • Chwilę podsmażamy i mieszamy, aby zasmażką równo oblepiła mięso.
  • Solimy i pieprzymy do smaku.
    Ciasto
  • Z podanych składników zagniatamy sprężyste ciasto.
  • Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na cienki placek.
  • Szklanką wykrawamy kółka.
  • Na każde kółko nakładamy farsz i zlepiamy pieroga.
  • Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok. 3-4 min od wypłynięcia.
  • Podajemy polane skwarkami lub cebulką.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/pierogi-z-miesem/

pierogi1

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

  1. Coś pysznego, uwielbiam pierożki. W sumie w każdej formie smakują one wspaniale – choć to kwestia gusty oczywiście. Polecam ten przepis 🙂

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany