Leczo z cukinią i papryką

leczo1

Pyszne i aromatyczne leczo. My jemy je najczęściej z makaronem. Bardzo sycące danie obiadowe, które kojarzy mi się wybitnie z sierpniem, kiedy jest jeszcze cukinia, a już następuje wysyp papryki.

Kolorowe i pięknie prezentujące się na talerzu. Proste do zrobienia nawet dla początkujących kucharzy!

Leczo może być jedzone z ziemniakami, kaszą, chlebem czy makaronem. Nie musisz dodawać do niego kiełbasy, jeśli nie lubisz.

Leczo z cukinią i papryką

Leczo z cukinią i papryką

Składniki

  • 250 gr ulubionego makaronu
  • 2 cukinie
  • 4 papryki
  • 1 laska kiełbasy
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 szkl. wody
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

  • Oliwę rozgrzewamy na patelni.
  • Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na gorący tłuszcz.
  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Jak cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną dowolnie kiełbasę.
  • W tym czasie z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki.
  • Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy w kostkę
  • Do cebulki i kiełbasy dodajemy paprykę. Smażymy całość ok 3 min i podlewamy wodą.
  • Dalej dusimy ok. 10 minut.
  • Dodajemy cukinię i pomidory.
  • Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy zioła prowansalskie.
  • Dusimy do miękkości wszystkich składników i wydzielenia się delikatnego sosiku o smaku pomidorowym.
  • Do warzyw dodajemy makaron, mieszamy i serwujemy.

Notatki

Jeśli nie masz pomidorów, możesz użyć koncentratu pomidorowego. Jeśli nie lubisz kiełbasy, nie dodawaj jej.

http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/leczo-z-cukinia-i-papryka/

Leczo z papryki

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany