Jednogarnkowe danie – z kapustą, kiełbasą i ziemniakami

Macie czasem ochotę nie nieskomplikowany obiad? To właśnie takie danie. Zapewne wszystkie składniki macie w swojej lodówce.  Jest to popularny eintopf, czyli danie jednogarnkowe. Nie narobimy się tutaj przygotowując danie ani potem, sprzątając. W przepisie podaje wariant podstawowy, ale możecie dodać inne/więcej warzyw czy też Wasze ulubione przyprawy. Ja polecam uważać na chilli, bo można łatwo w tej potrawie przedobrzyć 😉

Co potrzebujemy na takie jednogarnkowe danie? Białą kapustę – u mnie połowa średniej główki, pozostałość po surówce. Przyda się również kiełbasa i ziemniaki. Nie zapominajmy o cebuli. Taką ilością spokojnie najedzą się 2-3 osoby.

My uwielbiamy kminek, więc do dodałam, ale jeśli Wy za kminkiem nie przepadacie, pomińcie ten składnik. Ja następnym razem dodam trochę koncentratu pomidorowego.

Jednogarnkowe danie – z kapustą, kiełbasą i ziemniakami

Jednogarnkowe danie – z kapustą, kiełbasą i ziemniakami

Składniki

  • 1/2 główki średniej białej kapusty
  • 1-1,5 laski średniej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 2 większe ziemniaki
  • sól, pieprz, chili, kminek
  • woda

Sposób przygotowania

  • Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę.
  • Dorzucić kiełbasę podrumienić.
  • Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Jak ziemniaki zaczną się rumienić, dodać kapustę.
  • Doprawić.
  • Dusić na małym ogniu ok 30 min.
  • Jeśli zajdzie potrzeba, podlewać danie odrobiną wody, żeby się nie przypaliło.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/jednogarnkowe-danie-kapusta-kielbasa-ziemniakami/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany