Zapiekany filet z indyka na warzywach (low-carb)

filet z indyka z warzywami

Chciałoby się rzec, że to będzie zdrowe danie. Zapiekany filet z indyka na warzywach, samo zdrowie. Jednak mamy tutaj dodatek majonezu i sera żółtego. Jeśli więc liczycie kalorie, to nie jest wersja przepisu dla Was. Jeśli jednak jesteście na diecie low-carb, śmiało przyrządzajcie to danie.

Dzięki zastosowaniu warstwy majonez+ser, mięsko jest mięciutkie i wilgotne, a w samym daniu powstaje pyszny sosik. Jeśli lubicie drób pieczony to wiecie, że często z piekarnika wychodzi on suchy i wiórowaty. Tutaj jest inaczej.  Mięso indyka smakuje wybornie. Sos powstały z majonezu, mięsa i warzyw jest dobrze doprawiony czosnkiem, co nadaje daniu charakteru a warzywa nie są breją, tylko komponują się z całością idealnie.filet

My pałaszujemy takie danie samo, ale sprawdzi się idealnie jako dodatek do ryżu czy kaszy. Możecie podać do niego również sałatkę z pomidorów i cebulki. Ja uwielbiam natkę, więc góra oczywiście musiała być nią posypana.

Przed pieczeniem filet podzieliłam na sznycle, jeśli tego nie zrobicie, czas pieczenia mięsa się wydłuży.

Jako warzyw użyłam kalafiora i brokuła, jednak możecie użyć w zasadzie dowolnych, również mrożonych warzyw. Jeśli jesteście na diecie low-carb doskonale wiecie, jakich warzyw nie używać 😉
filet3

Zwykle czosnek wyciskam przez maszynkę, ale dzisiaj wyjątkowo nie chciało mi się tego robić, więc starłam go na drobnych oczkach na tarce.

Zapiekany filet z indyka na warzywach (low-carb)

Zapiekany filet z indyka na warzywach (low-carb)

Składniki

    Sos
  • 2/3 szkl. majonezu
  • 1/2 szkl. tartego sera żółtego ( u mnie gouda)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka płatków ostrej papryki
  • 1 mała posiekana w kostkę cebulka
  • 2 łyżki szczypiorku
  • sól, pieprz
  • 1/2 kalafiora
  • 1/2 brokuła
  • 400 g fileta z indyka
  • Natka do podania

Sposób przygotowania

    Sos
  • Ze składników robimy gęsty sos.
  • Brokuł, kalafior szatkujemy na małe ok 1 cm kawałki.
  • Brokuł i kalafior mieszamy z połową sosu.
  • Mieszankę wykładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Sznycle z indyka nacieramy pieprzem i solą.
  • Kładziemy na warzywach.
  • Na wierzch wykładamy pozostałą część sosu.
  • Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach.
  • Podajemy posypane natką.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/filet-indyka-warzywach/

Zapisz

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany