Dania mięsne

Szybki i pyszny filet z kurczaka z patelni

28 stycznia 2019

Czasem mam problem z tym, co zrobić na obiad. A bo to kotlet, a bo to duszone mięsko… Dzisiaj coś, co zrobicie dosłownie w kilkanaście minut. Filet z kurczaka z patelni z dodatkiem szynki, pomidora i sera.

Soczysty, pyszny, szybki do zrobienia i aromatyczny. W dodatku nie musimy bawić się w panierki, babrać w jajku i bułce. Tutaj wystarczą nam przyprawy, pomidor, szynka i ser oraz przyprawy.

Takie przepisy lubicie najbardziej 😉 Ja też, bo poza oczyszczeniem mięsa i podzieleniem go na kawałki, nie ma tu żadnej roboty. Nie ma potem masy rzeczy do mycia i pół uwalonej kuchni. A cała rodzinka zachwycona.

U nas filet z kurczaka był z warzywami pieczonymi i sosem czosnkowym, ale świetny będzie również z ryżem czy zwykłymi gotowanymi ziemniakami.

Filet możecie doprawić w dowolny sposób, takimi przyprawami jakie lubicie. Ja użyłam soli, pieprzu, ziół prowansalskich i czosnku na mięsko oraz czosnku niedzwiedziego z suszonymi pomidorami i czarnuszką na wierzch.

Ja następnym razem na pewno zrobię podwójną porcję, bo mięsko świetnie nada się na obiad do pracy dla pana męża a i na obiadek mąż wsunął podwójną porcję.

Soczysty filet z kurczaka z patelni

Szybkie i aromatyczne danie obiadowe z kurczaka

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 pomidor
  • szynka w plastrach
  • ser żółty w plastrach (dałam goudę)
  • sól, pieprz, czosnek mielony, zioła prowansalskie, czosnek niedzwiedzi z czarnuszką i suszonymi pomidorami
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia

Wykonanie

  • Filet z kurczaka czyścimy i dzielnimy na kotleciki.
  • Mięso delikatnie rozbijamy ręką, przyprawiamy z obu stron.
  • Na patelni rozpuszczamy masło z olejem i podsmażamy mięso na złoto z obu stron.
  • Na każdy kotlecik wykładamy kolejno plaster szynki, plaster pomidora i ser. Posypujemy przyprawą z czarnuszką i suszonymi pomidorami.
  • Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy ok 2-3 min, aż ser ładnie się rozpuści.
  • Serwujemy z ryżem, frytkami czy ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating