Twarożek z rzodkiewką

twarozek z rzodkiewkąSą dni kiedy mam ochotę na twarożek do chleba. Taki zwykły, bez udziwnień. Dzisiaj taki właśnie zagościł na naszym stole,  razem z chlebkiem pszenno-żytnim. Ponieważ w lodówce znalazłam jeszcze kilka rzodkiewek, w ramach poniedziałkowej akcji „czyszczenia lodówki”, dorzuciłam je do twarożku.

Co dziwne, w domu mojego męża twarożek jadało się wyłącznie w wersji słodkiej. U nas za to, wyłącznie w wersji słonej, słodki kojarzył mi się bardziej z nadzieniem do naleśników czy pierogów.

Twarożek z rzodkiewką

Twarożek z rzodkiewką

Składniki

  • 250 gr sera białego półtłustego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 5 rzodkiewek
  • szczypiorek
  • pół szklanki śmietany
  • mleko (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • Twarożek rozdrabniamy w miseczce.
  • Dodajemy przyprawy.
  • Rzodkiewkę i szczypiorek myjemy i siekamy.
  • mieszamy ze śmietaną.
  • Jeśli nasz ser jest suchy, lub konsystencja twarożku zbyt gęsta, dodajemy kilka łyżek mleka.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/twarozek-z-rzodkiewka/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany