Dania bezmięsne

Tarta z kurkami, pomidorami i mozzarellą

31 sierpnia 2018

Nie wiem jak wy, ale ja wyraźnie czuję jesień. A jak jesień, to pojawiają się u nas bardziej konkretne potrawy. Tym razem zapraszam na tartę na kruchym spodzie z kurkami. Żeby nie było nudno, to dorzuciłam pomidorki a całość zwieńczona jest mozzarellą.

Tarta z kurkami świetnie sprawdzi się zarówno na obiad czy kolację, jako samodzielne danie, czy też w wersji z sałatką. Pan mąż lubi brać tartę do pracy, odgrzewać ją i nęcić zapachem nosy współpracowników. A ta, w wersji z grzybami pachnie doskonale 😉

Jeśli nie macie czasu lub ochoty, na robienie ciasta kruchego, możecie użyć gotowego ciasta francuskiego. Zamiast kurek, sprawdzą się każde grzyby, łącznie z naszymi pieczarkami.

Tak w ogóle, to planowałam tartę ze szpinakiem i byłam pewna, że posiadam zamrożony, siekany szpinak. Już wyobrażałam sobie, jak dodaję do masy gałkę muszkatołową, pianę… Wróciłam radosna z zakupów i czekała mnie w domu niemiła niespodzianka. Nie miałam szpinaku! O rany, co tu robić. Ratowałam się zatem kupionymi wczoraj grzybami, które miały posłużyć do sosu 😉 Ale co tam.

Tarta dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Możecie pałaszować ją z sosami lub samą.

Ja lubię podpiec tartę tak, aby mozzarella na górze lekko się zrumieniła, bo doskonale wtedy chrupie 😉

Tarta z kurkami, pomidorami i mozzarellą

Tarta z kurkami, pomidorami i mozzarellą

Składniki

    Ciasto
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 50 g smalcu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 żółtka
    Wierzch
  • 250 g kurek
  • 2 spore cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała śmietana 18%
  • kilka małych pomidorków
  • 150 g serka śmietankowego
  • 1 opakowanie mozzarelli Galbani
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Z podanych składników zagnieść szybko ciasto.
  • Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na min. 30 min.
  • W tym czasie kurki oczyścić.
  • Na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę i dorzucić kurki.
  • Smażyć razem ok 5-10 min.
  • Ciasto rozwałkować, wykleić nim formę do tarty, ponakłuwać ciasto widelcem, obciążyć i podpiec na lekko złoty kolor.
  • Na podpieczony spód wyłożyć kurki z cebulą.
  • Serek śmietankowy połączyć ze śmietaną i jajkami, dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać rózgą.
  • Masę wyłożyć na grzyby.
  • Na wierzchu rozłożyć pomidorki oraz pokrojoną w plastry mozzarellę Galbani.
  • Piec jeszcze ok 30 min.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/tarta-z-kurkami-pomidorami-i-mozzarella/


Włoska strona lata z Galbani

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *