Dania bezmięsne

Placki na maślance z mąką ryżową, jabłkami i borówkami

6 września 2017

Pogoda nie zachęca nas do szaleństw, więc dzisiaj coś ciepłego. Taki placuszki na maślance, z dodatkiem mąki ryżowej i owocami, to doskonały sposób na poprawę humoru. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, obiad czy kolację. Na deser też 😉 Nie wymagają dużego nakładu pracy, bo poza starciem jabłka, mieszamy jedynie składniki na gładką, dość gęstą ale nie za gęstą masę.

Przyznam się, że to chyba mój debiut plackowy z mąką ryżową. W zasadzie, jeśli ktoś nie wie, czego można się spodziewać w środku, to raczej bez szans, że pozna Wasz tajemny składnik.

Oczywiście, jeśli nie posiadacie mąki ryżowej w domu, spokojnie zastąpcie ją mąką pszenną.

Jabłko oraz borówki w środku miło urozmaicają smak placków.

Porcja na 3 osoby.

Placki na maślance z mąką ryżową, jabłkami i borówkami

Placki na maślance z mąką ryżową, jabłkami i borówkami

Składniki

  • Mąka pszenna 0,75 szkl.
  • Mąka ryżowa 0,75 szkl.
  • 2 duże jajka
  • Maślanka 0,5 szkl.
  • spore jabłko
  • 1 łyżeczka cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 garście borówki amerykańskiej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Olej do smażenia
    Do podania:
  • cukier puder, dżem

Sposób przygotowania

  • Jabłko obieramy, ścieramy, dosypujemy do niego cukier i posypujemy cynamonem.
  • Do miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia, dodajemy maślankę, jajka.
  • Mieszamy.
  • Jeśli ciasto jest baaaardzo gęste, dolewamy odrobinę mleka.
  • Dodajemy owoce i delikatnie mieszamy.
  • Smażymy na gorącym oleju.
  • Gotowe placuszki wyjmujemy na talerz i papierowy ręcznik.
  • Serwujemy z dżemem lub cukrem pudrem.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/placki-maka-ryzowa-jablka-maslanka-borowkami/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *