Pierożki macedońskie

Pierożki macedońskie

Przepis na nie dostałam od koleżanki, która wydębiła go podczas urlopu w Macedonii.

W sumie nie wiedziałam czego się spodziewać po smaku. Wiedziałam jedno, mają być pyszne. I jak coś mającego w składzie fetę pyszne być nie może? Pierożki macedońskie szybko trafiły na mój stół. Powiem jedno, nie roczarujecie się 😉

Smażone pierogi

Farsz rozpływający się w ustach. Lekka, ziołowa nutka i pyszne ciasto. Następna próba będzie z farszem w postaci białego sera- na słodko a może kaszy gryczanej? Nie wiem, ale na pewno będę z przepisem długo eksperymentować.

Smażone pierożki macedońskie

Smażone pierożki macedońskie

Składniki

    Ciasto
  • 2 kubki mąki pszennej
  • 1 kubek gęstej śmietany 18%
    Farsz
  • 1 op. sera feta
  • kilka gałązek natki
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • pieprz
  • Olej do smażenia.

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Ze składników zagniatamy ciasto.
  • Jeśli nasza mąką chłodnie dużo płynu, dodajemy 2-3 łyżki śmietany.
    Farsz
  • Fetę rozgniatamy widelcem
  • Pieprzymy
  • Dodajemy rozgnieciony czosnek i posiekaną natkę.
  • Wbijamy jajko.
  • Mieszamy.
  • Ciasto rozwałkowujemy i kubkiem wykrawamy okręgi.
  • Na każdy krążek kładziemy po łyżeczce farszu.
  • Nie nadziewamy "na bogato", bo przy ugryzieniu farsz będzie nam wystrzeliwał.
  • Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.

Notatki

Nie solimy ciasta ani farszu. Feta jest bardzo słona i to w zupełności wystarcza.

http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/pierozki-macedonskie/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Komentarz

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany