Dania bezmięsne

Pierogi z truskawkami

3 lipca 2015

pierogi z truskawkami

Jeśli mamy lipiec, najwyższy czas na pierogi z owocami – truskawkami lub jagodami. Dzisiaj u nas pierogi z truskawkami.

Mięciutkie ciasto, otulające pyszny i soczysty owoc. Na wierzchu śmietana. Czego chcieć więcej w upalny dzień?

Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami

Składniki

    Ciasto
  • 3/4 kg truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • pół kubka śmietany

Sposób przygotowania

  • Ciasto wykonujemy według przepisu tutaj.
  • Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki, większe na ćwiartki.
  • Truskawki posypujemy 2 łyżkami cukru.
  • Ciasto dzielmy na 3 porcje. Z każdej porcji rozwałkowujemy placek z którego wykrawamy szklanką krążki.
  • Do każdego krążka wkładamy 2-3 połówki truskawek i zlepiamy.
  • Wrzucamy na wrzącą wodę.
  • Gotujemy 2-3 min.
  • Podajemy polane śmietaną z łyżką cukru.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/pierogi-z-truskawkami/

pierogi3 pierogi2

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *