Dania bezmięsne

Pesto z awokado i szpinaku

5 kwietnia 2016

pesto ze szpinaku i awokado

Nie wiem zupełnie dlaczego, ale naszło mnie na pesto. I to nie pesto takie zwykłe, ciężkawe z orzeszkami pinii i bazylią, ale na jego lżejszą wersję. W kuchni uśmiechało się mocno dojrzałe awokado i szpinak. Resztka chili też wołała o użycie.  Powstał szybki obiad.

pesto z awokado Tak powstało pesto na bazie awokado i szpinaku. Dodałam oczywiście parmezan, żeby tradycji stało się zadość. Orzeszki pinii zastąpił słonecznik. Pesto idealne do makaronu czy kanapek. Jego zrobienie nie wymaga zbyt dużo czasu czy umiejętności. Zrobicie je w czasie gotowania makaronu.

Makaron z pesto jest niezwykle sycący.

Pesto z awokado i szpinaku

Pesto z awokado i szpinaku

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 spore garście szpinaku baby
  • sok z 1 cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 strąka chili
  • 1/2 szkl ziaren słonecznika
  • 1/2 szkl startego parmezanu
  • 1/4 szkl oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  • Awokado obieramy i kroimy w kawałki.
  • Dodajemy do blendera awokado, szpinak, czosnek, sok z cytryny i przyprawy.
  • Wstępnie mieszamy.
  • Ziarna słonecznika podprażamy.
  • Dodajemy do masy wraz z serem, oliwą i chili.
  • blendujemy na kremową masę.

Notatki

Jeśli podajemy pesto z makaronem, nie wylewajmy całej wody z makaronu. Jeśli pesto będzie za ciężkie, rozwadniamy je wodą z makaronu.

http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/pesto-awokado-szpinaku/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *