Dania bezmięsne

Najlepszy przepis na ciasto pierogowe

1 lipca 2015
Jump to recipe

pierogi z truskawkami

Któż z nas nie lubi pierogów? W domu moich rodziców rządziły pierogi z farszem mięsnym i sporadycznie z kapustą i grzybami. Do tej pory pierogi moich rodziców są dla mnie wyznacznikiem pieroga, takim wzorcem do którego dążę.

Dopiero poznając mojego męża próbowałam pierogów ruskich czy na Wigilię pierogów z makiem. Po przeprowadzce do Krakowa przyszedł czas na próbowania różnych farszy i nadzień o jakich wcześniej nie marzyłam.

Jednak nawet najlepszy farsznie obroni się, o ile ciasto do pierogów nie będzie idealne. Dobre ciasto to również przyjemność przy lepieniu pierogów.

Ciasto z przepisu wychodzi wprost idealne. Nie klei się do rąk, za to pierogi doskonale się sklejają. Jest łatwe do rozwałkowania. Zanim nie dostałam na nie przepisu, pierogi robiłam stosunkowo rzadko – tyle roboty. Teraz zrobienie pierogów zajmuje niewiele czasu. Wszystkie składniki wrzucam do maszyny do chleba, która miesza mi wszelakie ciasta. 10 minut i mam świetnie wyrobione ciasto. W tym czasie mogę przygotować farsz z sera białego czy owoców.

Zapraszam na idealne ciasto na pierogi.

Only registered users can comment.

  1. Witam, każdy chwali się że jego najlepsze!!:)) a ja uważam że moje najlepsze!!! dlaczego, koleżanka wyżej dodaje masło które chyba jest tu magiczne a ja zagniatam ciasto śmietaną lub jogurtem i co moje chyba jest najlepsze!!!!!!Polecam sprawdzić

    1. 🙂 Faktycznie, każdy twierdzi, że jego najlepsze. Muszę sprawdzić wersję z jogurtem lub śmietaną. Dzięki 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *