Dania bezmięsne

Makaron ze szpinakiem i sosem serowo-śmietanowym

9 stycznia 2019

Dzisiaj zapraszam na megaszybkie danie. Jeśli chcecie zjeść coś pysznego, ale nie macie więcej niż 10 minut na gotowanie, to ten makaron ze szpinakiem spełni wasze oczekiwania.

Makaron jest prosty do zrobienia, świetny na obiad w domu lub zabranie do pracy w formie lunchboxa.

Makaron ze szpinakiem robię stosunkowo często, bo mąż go uwielbia. Co ciekawe, on szpinaku w ogóle nie lubi, za to za tym daniem wprost przepada. Czasem mi marudzi, kiedy będzie znów szpinak na obiad.

Danie jest smaczne, wyraziste i nie jest suche po odgrzaniu w mikrofali. To też dobry pomysł, na wysprzątanie z lodówki resztek, bo możecie dać mniej szpinaku a np dorzucić więcej pomidorów czy też kawałek jakiejś wędliny.

W letnim sezonie używam szpinaku kupowanego na pęczki na bazarze. W zimie, korzystam z marketowego szpinaku baby. Szpinak jak mam czas i chęć sparzam na sitku, przelewając go wrzątkiem. Jeśli nie mam takiej ochoty, to wrzucam umyte i poszatkowane liście bezpośrednio na patelnię.

Nie wylewajcie całej wody spod makaronu, bo można dodać jej do rozcieńczenia sosu, o ile zajdzie taka potrzeba. Ja lubię dodać do sosu również zalewę spod pomidorów. Ale jest to oliwa lub olej, bo używam pomidorów domowych, więc szkoda mi taką zalewę wylewać, a tutaj świetnie się nadaje.

W przepisie jest użyty ser pleśniowy Lazur. Ma charakterystyczny, ostrawy smak, który również czuć w sosie. Jeśli nie lubicie takiego smaku, dodajcie innego sera, nawet fety.

Makaron ze szpinakiem w sosie serowo-śmietanowym

Pyszny i szybki pomysł na obiad.

Składniki

  • 300 g makaronu
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała śmietana 30%
  • 8 połówek suszonych pomidorów
  • 100 g sera Lazur
  • 5-6 łyżek wody spod makaronu lub zalewy
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła

Wykonanie

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Szklimy.
  • Szpinak kroimy w paski, jeśli chcemy, możemy przelać go na sicie gorącą wodą.
  • Do cebuli dorzucamy szpinak. Dusimy 2-3 minuty. Dodajemy wodę lub zalewę, dorzucamy wyciśnięty czosnek i pokrojone w paski pomidory.
  • Dodajemy śmietanę i wkruszamy ser. Doprawiamy do smaku.
  • Podajemy makaron polany sosem.
Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *