Dania bezmięsne

Krokiety z jajkiem

28 czerwca 2015

Krokiety z jajkiem kojarzą mi się z przedszkolem. W moim domu nie robiło się nic z nadzieniem z jajek, czego strasznie żałuję. Ponieważ jednak mój mąż, jest wielkim miłośnikiem jajecznych wyrobów, więc krokiety w naszym domu muszą być i basta!

Zwykle je robię, kiedy zostaje mi trochę placków naleśnikowych. Są idealne jako danie obiadowe z surówką czy sałatką ale sprawdzą się także jako dodatek do barszczu.

Przepisów na jajeczny farsz jest wiele, u nas wersja podstawowa. Krokiety standardowo się panieruje w jajku i bułce, ale jak dla mnie to tylko podnoszenie ich kaloryczności, więc prawdę mówiąc rzadko to robię 😉

Krokiety z jajkiem

Krokiety z jajkiem

Składniki

    Ciasto
  • Przepis na ciasto dostępny TU
    Farsz
  • 5 jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka bułki tartej + do obtoczenia
  • szczypiorek
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  • Przygotowuję naleśniki z przepisu TU
  • Jajka gotuję na twardo, obieram i ścieram na tarce z grubymi oczkami.
  • Cebulkę kroję w kostkę i rumienię na maśle.
  • Do jajek dodaję cebulkę, bułkę, majonez, sól i pieprz oraz szczypiorek.
  • Mieszam.
  • Nadziewam naleśniki masą jajeczną.
  • Zawijam krokiety i obtaczam je w jajku oraz bułce.

Notatki

Zamiast jajka do obtaczania krokietów, możemy użyć również ciasta naleśnikowego.

http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/krokiety-z-jajkiem/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *