Dania bezmięsne

Kotlety z kalafiora

4 września 2017

Nie wiem czemu, ale wydaje mi się, że warzywne kotlety, tutaj w wersji z kalafiora wolniej się popsują, niż typowo mięsne kotlety. Zupełnie nie wiem skąd to przekonanie. W każdym razie na pewno kotlety z kalafiora doskonale zastąpią typowo mięsny dodatek obiadowy.

Kotlety nie są mdłe, nie rozpadają się. Próbowałam już kilku przepisów na kotlety z kalafiora, ale te robi się szybko, nie wymagają jakiś wymyślnych składników i zawsze się udają. A taki kotlecik to dobra odmiana od tradycyjnego mięska. No i prawdziwi mięsożercy też nie narzekali podczas konsumpcji kotletów.

Przepis otrzymany od taty, lekko zmodyfikowany.

Zachęcam Was, do dodawania różnej zieleninki do środka wszelkiego rodzaju kotletów – koperku, dymki, natki. Niby nic, niby kawałek zielska, a jakże potrafi zmienić smak kotletów zarówno tych klasycznych mięsnych jak i tych jarskich. Ogólnie, nie bójmy się w kuchni eksperymentów z przyprawami.

Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora

Składniki

  • średniej wielkości kalafior
  • bułka tarta do obtaczania
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka koperku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  • Kalafiora gotujemy do miękkości w osolonej i lekko osłodzonej wodzie.
  • Kalafiora odcedzamy.
  • Rozgniatamy widelcem.
  • Cebulkę podsmażamy na maśle.
  • Koperek siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Dodajemy przyprawy.
  • Składniki mieszamy na zwartą masę.
  • Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy 1 łyżkę kaszy.
  • Kotleciki obtaczamy w bułce i smażymy na złoty kolor.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/kotlety-z-kalafiora/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *