Knedle ze śliwkami

knedle ze śliwkami

Końcówka sierpnia to nie tylko pierwsze jabłka i co za tym idzie szarlotki, to również ciasta i dania ze śliwkami.

Oczywiście, klasyczne knedle robi się z niewielkich węgierek. Ja jednak chwytam pierwsze pojawiające się fioletowe śliwki i robię z nich knedle. Na knedle z węgierkami przyjdzie jeszcze czas. A pierwsze knedle i pierwsze szarlotki, to taki już delikatny powiew jesieni.

Przepisów na ciasto do knedli jest wiele. Ja jednak robię ciasto klasyczne, z użyciem ziemniaków. Takie knedle są niezwykle sycące i nawet największy łakomczuch poprzestanie na 4-5 sztukach.

knedle ze śliwkamiNa wierzchu obowiązkowo zrumieniona na maśle bułka i całość posypana cukrem. Dla zwolenników, można dodać cynamon.

knedle

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Składniki

    Ciasto
  • 700 gr ziemniaków
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 400 g mąki
    Nadzienie
  • cukier
  • 500 gr śliwek
    Do polania
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Ziemniaki obieramy i gotujemy.
  • Wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę.
  • Z podanych składników wyrabiamiy ciasto.
  • Odrywamy kuleczki ciasta, rozpłaszczamy w dłoni.
  • Na każdym placuszku kładziemy wydrylowaną śliwkę, do wnętrza której wsypujemy ok 1/2 łyżeczki cukru.
  • Placuszki sklejamy i formujemy kule.
  • Knedle wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy w zależności od rozmiaru 3-5 min od wypłynięcia.
    Do polania
  • Masło rozpuszczamy w rondelku.
  • Dodajemy bułkę tartą
  • Trzymamy na ogniu do zrumienienia
  • Knedle podajemy polane bułką z masłem i posypane cukrem.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/knedle-ze-sliwkami/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany