Dania bezmięsne

Klasyczne placki ziemniaczane – kudłacze

3 kwietnia 2017

Dzisiaj post o plackach ziemniaczanych. Zapytacie czemu „Kudłacze” ? I co to znaczy? Hmm z lenistwa 😉 Dostałam niedawno od męża robot kuchenny. Kupiona tarcza do ziemniaków, nie ściera ich tak gładko jak klasyczna tarka, tylko w takie drobne nitki-farfocelki. I z takiego ziemniaczanego materiału, przyszło mi robić placki. Jak tylko zaczęłam zdejmować je z patelni, przyszła mi na myśl nazwa „kudłacze”, właśnie z powodu odstających farfocelków. Ale wiecie co, takie grubsze starcie, wyszło plackom na dobre. Nie dość, że zrobiłam je w kilka minut, nie pościerałam sobie paluchów, to i placki fajnie chrupały.

Kiedyś, jeszcze jako dziecko nie lubiłam placków. Szczególnie tych ziemniaczanych. Jeśli były na kolację, to zawalał mi się cały świat. Teraz jest inaczej 😉 Placki jadamy rzadko, dlatego szczególnie doceniam te plackowe chwile. Plackowym mistrzem w moim rodzinnym domu był i jest tata.

Tata zawsze  ściera ziemniaki ręcznie, odsącza je z soku. Kombinuje też z dodatkami. Podsmaża cebulkę, dodaje czosnek czy drobno posiekaną kiełbasę. Placki ziemniaczane taty, są też puszyste, bo dodaje do nich proszek do pieczenia.

A moje placki? Są najzwyklejsze. Starte ziemniaki z dodatkiem startej cebuli. Mają być szybko, nie czekam więc na oddzielenie się soku. Do tego jajko, sól, pieprz i 2-3 łyżki mąki na 1 kg ziemniaków. Nie przesadzamy z mąką, bo wyjdzie nam ciapa a nie chrupiące placki. Jeśli placki mają jeść tylko dorośli, czasem dodaję do nich chili i czosnek. Każdy robi placki niby podobnie, ale w każdym domu smakują inaczej 😉

Z czym zjadamy placki? Oczywiście, możemy je usmażyć mniejsze lub większe. Te większe doskonałe są z wszelkiego rodzaju mięsem z sosem – np gulaszem. Mniejsze podajemy z sosem pieczarkowym, posypane cukrem, z dodatkiem śmietany czy dżemu. Same też bez problemu się obronią. Pyszne na ciepło i zimno.

A Wy z czym lubicie jeść placki ziemniaczane?

Klasyczne placki ziemniaczane – kudłacze

Klasyczne placki ziemniaczane – kudłacze

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz,
  • czosnek, chili opcjonalnie
  • 3 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • ulubione dodatki

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
  • Cebulę obieramy i również ścieramy.
  • Dodajemy do ziemniaków przyprawy, jajko i mąkę.
  • Mieszamy.
  • Smażymy placki na złoty kolor z obu stron.
  • Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym.
  • Podajemy z ulubionymi dodatkami.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/klasyczne-placki-ziemniaczane-kudlacze/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *