Dania bezmięsne | Wielkanoc

Jajka faszerowane

28 marca 2017

Jajka faszerowane kojarzą mi się praktycznie wyłącznie z Wielkanocą. Nie to, żeby nie były dobre, ale jakoś tak się dzieje, że na naszym stole goszczą dość rzadko. Może to wina męża, który za najlepsze jajka na świecie uważa te z majonezem;) Może właśnie pora zmienić jego przyzwyczajenia.

Jajka faszerowane to pomysł na podanie jajek ale w nieco innej formie.  Jedyną trudność stanowi tutaj przekrojenie skorupki, które nie jest prostym zadaniem. Najlepiej sprawdzi się tutaj naprawdę porządny nóż.

W zasadzie jajka możemy faszerować w sposób dowolny. Tutaj prezentuję zupełnie podstawowy przepis. Możemy dodać do farszu pieczarek, albo obrać całe jajka i faszerować tylko żółtko nadzieniem np. z żółtek i suszonych pomidorów czy żółtek i oliwek.

jajka faszerowane

W tym wydaniu na końcu po faszerowaniu, jajka obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy, ale jeśli jajka obierzemy i faszerujemy tylko żółtko, oczywiście tego nie robimy. Te jajka mają taki plus, że można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Fajnie sprawdzą się jako przystawka na imprezie czy rodzinnym obiedzie.

Koniec gadania, czas zabrać się za jajka.

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 gałązki szczypiorku
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • trochę bułki tartej
  • 2 łyżki masła klarowanego

Sposób przygotowania

  • Jajka gotujemy na twardo.
  • Przekrawamy je ostrym nożem.
  • Łyżeczką wydrążamy środek.
  • Białka i żółtka siekamy.
  • Dodajemy starty na drobnej tarce ser żółty.
  • Szczypiorek drobno siekamy.
  • Dodajemy masło i przyprawy.
  • Mieszamy na zwartą masę.
  • Masą wypełniamy połówki jajek.
  • Wierzch obtaczamy w bułce tartej
  • Podsmażamy na roztopionym maśle klarowanym do zrumienienia się bułki.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/jajka-faszerowane/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *