Dania bezmięsne

Bób z boczkiem i czosnkiem

6 lipca 2015

bob z czosnkiem

Bób to wakacyjny hit na naszym stole. Tym razem w odsłonie bardziej obiadowo-kolacyjnej. Bób z boczkiem i czosnkiem. Proste dania, a jaki smak!

Bób z boczkiem i czosnkiem

Bób z boczkiem i czosnkiem

Składniki

  • 500 gr bobu
  • 200 gr boczku
  • 2 ząbki polskiego czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania

  • Bób myjemy, wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok 15 min.
  • Zanurzamy w zimnej wodzie. Obieramy z łupinek.
  • Boczek kroimy w kostkę lub paseczki.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy boczek i podsmażamy go na złoty kolor.
  • Na patelnię wyciskamy czosnek i chwilę razem podsmażamy.
  • Wrzucamy bób, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Podajemy.

Notatki

Trzeba uważać, aby czosnek tyko się podgrzał i podaromatyzował nam tłuszcz na patelni a nie spalil się. Jeśli się spali, to zgorzknieje.

http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/bob-z-boczkiem-i-czosnkiem/

bob z boczkiem

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *