Dania bezmięsne

Bezglutenowe brazylijskie kuleczki serowe/ kulki chlebowe (Pão de Queijo)

7 grudnia 2015
Jump to recipe

Brazylijskie kulki serowe

Po raz pierwszy próbowaliśmy je w kawiarni serwującej brazylijskie przystawki. Do kawiarni jak to w życiu bywa trafiliśmy przypadkiem. Za to pierwszy kąsek a raczej pochłonięcie całej kuleczki było na tyle obiecujące, że nie skończyliśmy tez znajomości na jednej sztuce.

Kuleczki zrobione z tapioki. To był mój pierwszy wypiek tapiokowy, ale polecam;)

Kuleczki serowe zwane również chlebowymi, idealnie nadadza się na spotkanie z przyjaciółmi przy piwie. Można zrobić z nich całkiem spore bułeczki, ale my preferujemy je w wielkości orzecha włoskiego.

W środku dzięki dodatkowi sera, lekko ostrawe i ciągnące.

kulki seroweWażne, aby do ciasta dodać ostrego sera. Ja dałam parmezan.

Kuleczki możemy podpiec na kolor złoty, lub lekko kremowy. Smak w dużej mierze zależy od przypraw, jakich użyjemy na wierzchu kuleczek. Możemy je obtoczyć w startym serze, wtedy na powierzchni utworzy się serowa skorupka.

Kuleczki możemy formować za pomocą łyżki. Jeśli ktoś jest perfekcjonistą, można użyć łyżki do lodów, lub toczyć kuleczki w dłoniach, które warto często zwilżać wodą.

kulki serowe3

kulki serowe 2

Only registered users can comment.

  1. Brazylijska żona mojego przyszłego szwagra robi coś takiego, muszę od niej przepis wyciągną, bo nikt nie potrafi im się oprzeć 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *