Cynamon

cynamonCynamon, to przyprawa otrzymywana z cynamonowca. Jego kora jest zdejmowana i suszona. To właśnie zwiniętą korę cynamonowca kupujemy jako tzw. laski cynamonu. Najbardziej ceniona odmiana otrzymywana jest z cynamonowca cejlońskiego, ale w sklepach możemy spotkać również przyprawę gorszej jakości otrzymywaną z  cynamonowca wonnego (kasja), którego smak jest mniej wyraźny i bardziej gorzki niż cynamon cejloński.  Jak odróżnić podróbkę od oryginału?  Nie jest to bardzo trudne, o ile wie się, na co zwrócić uwagę. Cynamon cejloński po zmieleniu jest jasnobrązowy, wonny jest ciemnobrązowy lub podbarwiany na czerwono. Laski cynamonu cejlońskiego złożone są jakby z cieniutkich pergaminów, podczas gdy cynamon kasja posiada zwartą, twardą strukturę. Cynamon cejloński miele się łatwo, gdyż laska jest krucha, cynamon wonny, jest niezmiernie ciężki do zmielenia.

Działanie cynamonu:

Posiada silne działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Jeśli właśnie chorujemy, warto dodać szczyptę tej przyprawy do kawy czy herbaty. Z cynamonowca otrzymujemy olejek cynamonowy, który wspomaga apetyt. Poprawia krążenie krwi, przez co pozytywnie wpływa na pamięć oraz poprawia koncentrację. Na kobiety działa jak afrodyzjak. Spożywany przy PMS potrafi go zmniejszyć, zapobiega występowaniu ochoty na  „coś słodkiego”.  Zapach cynamonu działa odprężająco i wprowadza w miły nastrój.  Cynamon wspomaga pracę układu trawiennego, przyspieszając przemianę materii i poprawiając pracę nerek a więc pomoże w odchudzaniu.

Warto stosować go w czasie migreny, gdyż przynosi ulgę. Bardzo silne działanie ma mieszanka cynamonu z miodem zapobiega bólom stawów, idealnie sprawdzi się jako maść do nakładania na krostki czy zmiany skórne pochodzenia bakteryjnego lub grzybicznego. Spożywany regularnie obniża poziom cholesterolu we krwi.

Zastosowanie cynamonu:

Świetnie sprawdza się w daniach deserowych jak ciasta, szczególnie z jabłkami, kompotach czy daniach z ryżem. Sprawdzi się jako dodatek do mieszanek przypraw (shoarma) i w szczególności do dań z drobiu. Jeśli nie lubimy kawy z fusami, dodanie szczypty cynamonu sklei fusy kawy i pozostaną one na dnie filiżanki.

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *