Z drożdżami

Szybkie bajgle z makiem na drożdżach

4 maja 2018

Nie wiem jak wy, ale ja zanim zaczęłam tak ciut poważniej mieszać w garnkach, to nazwałabym taki kształt obwarzankiem. Tymczasem teraz, jako nieco bardziej świadoma, nie bójmy się tego słowa, kucharka :D, może z czystym sumieniem powiedzieć, że to obwarzanki nie są. W obwarzankach, ciasto się przez chwilę obwarza, czyli wrzuca do gorącej wody. Tutaj takich cudów nie musimy wyrabiać. Bajgle to bajgle, a że są pyszne, to sami musicie się o tym przekonać robiąc je osobiście.

Te bajgle, to nic innego, jak pokłosie wcześniej publikowanego przepisu na paluchy drożdżowe z makiem, od genialnej Onijki 😉 Z tego samego ciasta możecie formować bułki, rogale, paluchy lub co Wam przyjdzie na myśl, a każdy wypiek smakuje nieco odmiennie, ale równie doskonale.

Nie wiem czy też tak macie, oby nie, ale ja często nie mogę rano spać. Koty budzą mnie koło 4 i potem sen już nie nadchodzi. Grzech tak się wiercić w łóżku, więc lubię wstać, kiedy jeszcze całe podwórko naszej kamienicy śpi i coś przygotować. Tym razem powstały właśnie bajgle. Nie, nie piekłam ich o 4 rano;) Powstały, bo gościł u nas młody człowiek, który nie lubi pieczywa innego niż pszenne.  Roboty dużo przy bajglach nie było.

Same bułeczki są lekko słodkawe w smaku, więc weźcie to pod uwagę. Doskonale smakują z wędlinami, serami czy dżemem.

I pamiętajcie również, że z tego przepisu, wychodzą niesamowicie pyszne oponki. Ciasto po wyrośnięciu wystarczy usmażyć.

PRZEPIS

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *