Z drożdżami

Szybki chleb orkiszowo- pszenny na drożdżach

4 października 2017

Nie jestem może zbyt dużą miłośniczką chlebów na drożdżach, ale czasem z jakiś względów a to nie mam wystarczającej ilości zakwasu, a to zapomnę zakwas wyjąć z lodówki, a taki porządny domowy chlebek by się zjadło. Wtedy sięgam po przepisy na chleby na drożdżach.

Ten robi się wyjątkowo szybko. Jest duży, ja piekłam go w dość płaskiej blaszce, przez co kształt może nie jest porywający. Zdecydowanie powinnam rozdzielić ciasto na dwie mniejsze foremki i pozwolić dłużej mu rosnąć. Ale to już na kolejną próbę z tym przepisem.

Jeśli dopiero zaczynacie piec chleby i boicie się zakwasu, spokojnie możecie sięgać po ten przepis.  Chlebek ma fajny wilgotny miąższ i chrupiącą skórkę.

Przepis pochodzi z tej strony i delikatnie go zmodyfikowałam. Nie bawiłam się w żadne papiery do pieczenia, tylko tak jak pisałam, ciasto władowałam do blaszki. Ciasto jest bardzo rzadkie i nie bardzo widziałam opcję zabawy z papierem do pieczenia. Na pewno to nie koniec moich prób z tym przepisem, bo sam w sobie chlebuś wychodzi naprawdę zacny i całkiem długo pozostaje świeży, nie jak to bywa w wypadku chlebów na drożdżach. Postaram się coś wymyśleć, żeby ładniej się prezentował i otrzymać ładny bochenek.

Ja do mojego chleba dałam sporo kminku, możecie dać mak, czarnuszkę albo nic. Dodałam również otręby, bo jakoś mi tak pustawo było;)

Szybki chleb orkiszowo- pszenny na drożdżach

Szybki chleb orkiszowo- pszenny na drożdżach

Składniki

  • 0,5 kg mąki orkiszowej (dałam 720)
  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej 750
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szkl. mleka
  • 2 szkl. wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 opakowania suszonych drożdży ( 2 x 7 g ) (dałam 5 dkg świeżych)
  • Ja dodatkowo dodałam 50 g otrębów żytnich i 3 łyżki kminku.

Sposób przygotowania

  • Z mleka, cukru, 2 łyżek mąki i drożdży robimy rozczyn.
  • Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min.
  • Do wyrośniętych drożdży dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto 30 min.
  • Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem miski, odstawiamy na 30 min (ciasto będzie dość lepkie).
  • Ciasto przekładamy do formy lub formujemy bochenek i dajemy mu wyrastać 30 min.
  • Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni i pieczemy chleb 10 min. Zwiększamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze 30 min.
  • Chleb wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia.
http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/szybki-chleb-orkiszowo-pszenny-drozdzach/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *