Dania bezmięsne | Z drożdżami

Drożdżowe zawijańce z kapustą i pieczarkami

17 listopada 2016

Zimą czy jesienią uwielbiamy wypić po przyjściu ze spaceru cieplutki, rozgrzewający czerwony barszcz. A do barszczu wiadomo,  najlepsze są paszteciki lub drożdżowe zawijańce z kapustą i grzybami. U mnie w wersji z pieczarkami. Oczywiście, możecie dodać kapustę, ale nie jest ona tutaj niezbędna. Wystarczą nam leśne grzyby lub nawet pieczarki.

Takie zawijańce możecie potem odgrzać w piekarniku, czy nawet na patelni. Doskonale tez smakują same.

Farsz w wersji minimalistycznej, to podsmażone grzyby z cebulką. W przepisie podaję wariant bardziej rozbudowany z kapustą.

papryczki1

Zawijańce są odcinane z rulonu ciasta drożdżowego, nadzianego grzybowym farszem. Możecie zamiast w plastry – jak roladę, pociąć ciasto w dłuższe kawałki i pozlepiać końce. Tym sposobem otrzymacie klasyczne paszteciki. Oczywiście, wierzch możecie posypać czarnuszką , kminkiem czy innymi dodatkami. U nas takie paszteciki czasem znajdują się koło czerwonego barszczu na Święta.

Drożdżowe zawijańce z kapustą i pieczarkami

Drożdżowe zawijańce z kapustą i pieczarkami

Składniki

    Farsz
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 200 g kapusty kiszonej
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól
    Ciasto:
  • 2/3 szkl. mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 3 dkg drożdży
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • Jajko do smarowania

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Mleko podgrzewamy, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier.
  • Odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 min.
  • Do mąki dodajemy rozczyn, olej i zagniatamy ciasto.
  • Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5h.
    Farsz
  • Kapustę gotujemy z przyprawami ok 30 -45 min.
  • Podsmażamy razem cebulę i pieczarki.
  • Na koniec dorzucamy poszatkowaną, ugotowaną kapustę.
  • Chwilę smażymy razem.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Ciasto rozwalkowujemy na kształt prostokąta.
  • Wykładamy farsz .
  • Zawijamy w rulon.
  • Tniemy w plastry.
  • Plastry układamy na blasze i smarujemy jajkiem.
  • Odstawiamy na kolejne 15-20 min.
  • Opcjonalnie posypujemy przyprawami.
  • Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach.
http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/drozdzowe-zawijance-kapusta-pieczarkami/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *