Z drożdżami

Chleb pszenny z ziołami i oliwkami

18 sierpnia 2015

Chleb pszenny

Chleb dla wszystkich tych, którzy boją się wypieków chleba na zakwasie. Chleb, który robi się naprawdę szybko i do tego zaskakuje w smaku dodatkiem oliwek i ziół prowansalskich.

W chlebie użyłam dwa typy mąk, dzięki czemu nie jest on idealnie jasny. Jeśli lubicie białe, pszenne pieczywo, mąkę pełnoziarnistą zastąpcie mąką pszenną chlebową lub zwykłą.

chleb pszenny

Osobiście nie uznaję pieczenia chleba w blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, gdyż nie uzyskujemy wtedy chrupiącej skórki, a nasmarowanie tłuszczem blaszki to naprawdę roboty na 1 min.

Chleb pszenny z ziołami i oliwkami

Chleb pszenny z ziołami i oliwkami

Składniki

  • 0,5 l ciepłej wody
  • 0,4 kg mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 0,2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżek płatków owsianych + do posypania
  • po garści słonecznika, siemienia lnianego
  • kilka pokrojonych oliwek
  • łyżka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania

  • Do miski dodajemy ciepłą wodę.
  • Wkruszamy drożdze, dodajemy sól i cukier oraz płatki owsiane.
  • Zostawiamy na ok 20 min.
  • Dodajemy mąkę, słonecznik, siemię, zioła i wyrabiamy ciasto.
  • Na koniec dodajemy pokrojone oliwki, mieszamy i pozostawiamy na ok. 20 min do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie przekładamy do nasmarowanej tłuszczem keksówki i pozostawiamy na 30 min.
  • Wierzch smarujemy delikatnie wodą i posypujemy płatkami owsianymi.
  • Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 min.
  • Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 40 min.
  • Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/chleb-pszenny-z-ziolami-i-oliwkami/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *