Chleb orkiszowy na drożdżach

Pyszny , uniwersalny chleb orkiszowy na drożdżach. Idealny dla tych, którzy boją się zakwasu. Chleb ładnie wyrasta, doskonale smakuje i nie jest kłopotliwy w produkcji.

Przepis dostałam od znajomej, która ten chleb piecze od wielu lat. Możecie go modyfikować jak zwykle dodając ulubione nasionka czy też zmieniając proporcje i rodzaje mąki.

Możecie chleb wyrabiać robotem kuchennym, jednak ja do ciast drożdżowych stosuję maszynę do chleba. Wyrabiam w niej jedynie ciasto, bo sam pieczony w maszynie chleb mi nie odpowiada. Do wyrabiania ciasta, sprawdza się maszyna za to idealnie.

Chleb orkiszowy na drożdżach

Składniki

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej
  • 300 g mąki orkiszowej ciemnej
  • 450 ml letniej wody
  • 7g suchych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

  • Do wody dodajemy sól i oliwę.
  • Dodajemy mąkę, miód i drożdże.
  • Wyrabiamy mikserem ok 5 min lub maszyną do chleba.
  • Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem.
  • Przykrywamy folią i pozostawiamy do wyrośnięcia 3-4h.
  • Pieczemy w 200 stopniach 10 min, potem skręcamy temperaturę i pieczemy 40 min w 180 stopniach.
http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/chleb-orkiszowy-drozdzach/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany