Bułeczki żytnio-orkiszowe

bułeczki orkiszowo-żytnie

Ponieważ szykował się nam wyjazd, a na wyjeździe trzeba coś zjeść, postanowiłam upiec bułeczki żytnio-orkiszowe z płatkami owsianymi. Czasami podczas pobytu w innym mieście, najnormalniej nie mam ochoty na nic kupnego do jedzenia i niekiedy wręcz zmuszamy się pójściem do jakiejś restauracji na zjedzenie czegoś. Takie domowe kanapki z pysznych bułeczek, rozwiązują ten problem.

Z podanej porcji wychodzi ok 10-12 bułeczek, w zależności od wielkości. Bułeczki w smaku przypominają popularne z dzieciństwa grahamki. Są bardzo sycące, jedna kanapka z takiej bułki i jesteście najedzeni.

buleczki2

Polecam tradycyjnie zabawę z mąkami. Ja akurat teraz nie miałam mąki orkiszowej, więc zastąpiłam ją mąką owsianą. Doskonale sprawdzi się również w tym wypadku gryczana, nadając charakterystyczny posmak.

bułeczki grahamki

Do ciasta na bułeczki możecie dodać ulubione ziarna lub tylko posypać nimi górę bułek.

Bułeczki żytnio-orkiszowe

Bułeczki żytnio-orkiszowe

Składniki

  • 40 g świeżych drożdży
  • 450 ml wody
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej (ja dałam akurat owsianą)
  • 250 g mąki żytniej razowej
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżki oliwy lub miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • garść pestek słonecznika i siemienia (opcjonalnie)
  • Płatki owsiane na górę bułeczek
  • 1 jajko do smarowania

Sposób przygotowania

  • Ze szklanki ciepłej wody, cukru i drożdży zrobić rozczyn.
  • Odstawić do wyrośnięcia na 15 min.
  • Pozostałe składniki połączyć i zagnieść ciasto.
  • Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 h.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Ciasto dzielimy na 10-12 porcji, z których formujemy bułeczki.
  • Bułeczki smarujemy jajkiem, posypujemy płatkami.
  • Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min.
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, pieczemy ok 20 min.
http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/buleczki-zytnio-orkiszowe/

 

Zapisz

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany