Z drożdżami

Bułeczki pszenne na drożdżach – szybkie

15 maja 2017
Jump to recipe

Naszło mnie na zwykłe, niezdrowe, białe bułki pszenne 😉 Z rybką wędzoną, żeby było ciut na moje wytłumaczenie. Tylko te buły ze sklepu to jakoś tak nie bardzo, więc co? Zakasałam rękawy i niebawem na stole gościły własne bułeczki pszenne na drożdżach. Są bardzo smaczne, dobre również na kolejny dzień. Idealne do pasty jajecznej, wędlin, sera… i ryby wędzonej oczywiście 😉

My na co dzień jemy głównie razowe pieczywo z mieszanek mąk – takich, jakie akurat mam pod ręką. Białe pieczywo pszenne, to u nas naprawdę rzadkość, dlatego potrafię docenić dobre pieczywo;) Bułki nie wyszły gliniaste, następnego dnia były równie smaczne i nie zmieniła się im konsystencja miąższu.

Ciasto na bułeczki wyrasta w zależności od temperatury, ok. 30 – 60 min. Bułeczki możecie piec same lub posypać ulubionymi nasionkami. To co dla mnie fajne to fakt, że wszystkie składniki wrzuciłam do miski robota, po wstępnym wyrobieniu ciasta dolałam olej i potem tylko odczekałam kilka minut na wyrobienie ciasta i już. Jeśli nie macie maszyny do chleba lub takiego robota, to czeka Was trochę wyrabiania ciasta, jak to w wypadku ciast na drożdżach. Im dłużej wyrabiamy, tym ciasto jest lepsze i ładniej rośnie.

Przepis pochodzi z bloga Domowa Fabryka.

Aby skórka była fajna, ja kilkakrotnie w czasie pieczenia, spryskałam bułeczki wodą.

 

Only registered users can comment.

    1. Mi wyszło 8, ale spokojnie mogłam zrobić ciut mniejsze. Myślę, że z tych proporcji co są podane w przepisie wychodzi okolo 10 sztuk.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *