Bułeczki pszenne na drożdżach – szybkie

Naszło mnie na zwykłe, niezdrowe, białe bułki pszenne 😉 Z rybką wędzoną, żeby było ciut na moje wytłumaczenie. Tylko te buły ze sklepu to jakoś tak nie bardzo, więc co? Zakasałam rękawy i niebawem na stole gościły własne bułeczki pszenne na drożdżach. Są bardzo smaczne, dobre również na kolejny dzień. Idealne do pasty jajecznej, wędlin, sera… i ryby wędzonej oczywiście 😉

My na co dzień jemy głównie razowe pieczywo z mieszanek mąk – takich, jakie akurat mam pod ręką. Białe pieczywo pszenne, to u nas naprawdę rzadkość, dlatego potrafię docenić dobre pieczywo;) Bułki nie wyszły gliniaste, następnego dnia były równie smaczne i nie zmieniła się im konsystencja miąższu.

Ciasto na bułeczki wyrasta w zależności od temperatury, ok. 30 – 60 min. Bułeczki możecie piec same lub posypać ulubionymi nasionkami. To co dla mnie fajne to fakt, że wszystkie składniki wrzuciłam do miski robota, po wstępnym wyrobieniu ciasta dolałam olej i potem tylko odczekałam kilka minut na wyrobienie ciasta i już. Jeśli nie macie maszyny do chleba lub takiego robota, to czeka Was trochę wyrabiania ciasta, jak to w wypadku ciast na drożdżach. Im dłużej wyrabiamy, tym ciasto jest lepsze i ładniej rośnie.

Przepis pochodzi z bloga Domowa Fabryka.

Aby skórka była fajna, ja kilkakrotnie w czasie pieczenia, spryskałam bułeczki wodą.

Bułeczki pszenne na drożdżach – szybkie

Bułeczki pszenne na drożdżach – szybkie

Składniki

  • 500 g mąki pszennej ( u mnie 400 g 550 i 100 g 650 )
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 35 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek oleju
  • 1 jajko do smarowania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • Mąkę przesiewamy.
  • W mące robimy dołek i wkruszamy drożdże.
  • Drożdże zasypujemy cukrem, dolewamy wodę.
  • Dosypujemy sól, uważając, aby nie miała bezpośredniej styczności z drożdżami.
  • Zaczynamy zagniatać ciasto.
  • Jak ciasto będzie miało dość zwartą strukturę, dodajemy olej.
  • Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką.
  • Odstawiamy na 30-60 min do podwojenia objętości.
  • Z ciasta formujemy bułeczki, które nacinamy ostrym nożem umaczanym w oleju.
  • Odstawiamy bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do podrośnięcia na 30 min.
  • Jeśli chcemy smarujemy wierzch jajkiem i posypujemy ziarenkami.
  • Pieczemy ok 15 min do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i spryskanym wodą.
http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/buleczki-pszenne-drozdzach-szybkie/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany