Na zakwasie | Z drożdżami

Prosty chleb pszenny na zakwasie i/lub drożdżach

23 października 2018

Naszło mnie któregoś dnia na pieczenie chleba. Nie piekę chleba codziennie, ale powiedzmy raz w tygodniu. Postanowiłam upiec chleb, problem w tym, że godzina nie była już zbyt wczesna, a dobry i prawdziwy chleb, lubi sobie podrosnąć 😉 Zawsze jak przeglądam Instagram, zapisuję sobie ciekawe przepisy na chleb czy bułki, jednak jak przychodzi co do czego, to zwykle nie piekę z danego przepisu, a bo to za mało czasu, a bo to trzeba chleb nastawić dzień wcześniej, a ja przecież potrzebuję chleb na już. Szukałam i szukałam, z usypiającą Zośką na rękach i trafiłam na stronę KingArthurFlour. To strona producenta mąki, z wieeeeeeeloma genialnymi przepisami.

Szkoda trochę, że żaden rodzimy producent mąki, nie pokusił się na stworzenie czegoś podobnego. To co jeszcze jest super na ich stronie, to możliwość wyboru wagi/objętości produktu. W USA zwykle mierzy się wszystko na „cup”-sy, czyli ichnie nazwijmy „szklanki”, tylko o innej pojemności niż nasze. Na stronie KingArthur, możemy mierzyć sobie mąkę czy inne składniki i na cupsy i na gramy, bez konieczności korzystania z pomocniczych stron do konwersji miar.

Uffff. Rozpisałam się. W każdym razie stronę bardzo polecam, bo to skarbnica wiedzy i o pieczeniu i przepisów.

Teraz o samym przepisie. Jest bardzo prosty. Naprawdę prosty. Chleb możemy upiec na samym zakwasie, jeśli jednak nie jesteśmy pewni jego mocy, możemy dodać 1 lub 2 łyżeczki suchych drożdży lub też jeśli mamy mocny zakwas, to pieczemy chleb na samym zakwasie.

Z pszennym chlebem pieczonym na drożdżach jest jeden zasadniczy problem. Nie trudno upiec chleb na drożdżach, ale trudno upiec chleb dobry, który wytrzyma kilka dni i będzie i dobrze się kroił i dobrze smakował.

Z tego przepisu wychodzi baaardzo smaczny chleb, z dobrą skórką. Chleb, który dobrze smakuje i czwartego dnia i nie wysycha. Do środka możemy dodać dowolne dodatki – kminek, nasiona czy też suszone pomidory lub oliwki a nawet prażoną cebulę.

Genialnie pachnie i w czasie pieczenia jak i po wyjęciu z pieca.

Jeśli używamy samego zakwasu, chleb będzie rósł dłużej. Jeśli dodamy drożdży, czas wyrastania chleba nam się skróci.

Ciasto nie wychodzi zbyt zwięzłe. Jednak po wyrośnięciu i kilkukrotnym złożeniu, ładnie da się formować bochenek.

Ja piekę go w garnku żeliwnym, ale z powodzeniem ten prost chleb pszenny upieczecie również bez formy lub też np w keksówce.   W takim wypadku dobrze jest pamiętać o naczynku z wodą, które wytworzy nam parę wodną w piekarniku.

Prosty chleb pszenny na zakwasie i/lub drożdżach

Prosty chleb pszenny na zakwasie i/lub drożdżach

Składniki

  • 227g aktywnego zakwasu
  • 340g ciepłej wody
  • 1 -2 łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie)
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 602g mąki pszennej (dałam pół na pół chlebową i 650)
  • u mnie 2 łyżki kminku

Sposób przygotowania

  • Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, ja do tego celu użyłam robota.
  • Przekładamy ciasto do natłuszczonej miski i przykrywamy.
  • Czekamy aż ciasto urośnie i podwoi objętość.
  • W zależności czy użyliśmy tylko zakwasu czy zakwasu i drożdży, może to zająć od 1,5 do kilku godzin.
  • Piekarnik nagrzewamy z garnkiem do temp. 240 stopni.
  • Pozwalamy, aby garnek nagrzewał się ok 30-40 min.
  • Ciasto składamy w bochenek.
  • Przekładamy bochenek do gorącego garnka.
  • Robimy dwa nacięcia Przykrywamy pokrywką.
  • Pieczemy ok 30-40 min.
  • Na ostatnie 10 min zdejmujemy pokrywkę.
  • Studzimy na kratce.
http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/prosty-chleb-pszenny-na-zakwasie-i-lub-drozdzach/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *