Na zakwasie | Z drożdżami

Prosty chleb pszenny na zakwasie i/lub drożdżach

23 października 2018

Naszło mnie któregoś dnia na pieczenie chleba. Nie piekę chleba codziennie, ale powiedzmy raz w tygodniu. Postanowiłam upiec chleb, problem w tym, że godzina nie była już zbyt wczesna, a dobry i prawdziwy chleb, lubi sobie podrosnąć 😉 Zawsze jak przeglądam Instagram, zapisuję sobie ciekawe przepisy na chleb czy bułki, jednak jak przychodzi co do czego, to zwykle nie piekę z danego przepisu, a bo to za mało czasu, a bo to trzeba chleb nastawić dzień wcześniej, a ja przecież potrzebuję chleb na już. Szukałam i szukałam, z usypiającą Zośką na rękach i trafiłam na stronę KingArthurFlour. To strona producenta mąki, z wieeeeeeeloma genialnymi przepisami.

Szkoda trochę, że żaden rodzimy producent mąki, nie pokusił się na stworzenie czegoś podobnego. To co jeszcze jest super na ich stronie, to możliwość wyboru wagi/objętości produktu. W USA zwykle mierzy się wszystko na „cup”-sy, czyli ichnie nazwijmy „szklanki”, tylko o innej pojemności niż nasze. Na stronie KingArthur, możemy mierzyć sobie mąkę czy inne składniki i na cupsy i na gramy, bez konieczności korzystania z pomocniczych stron do konwersji miar.

Uffff. Rozpisałam się. W każdym razie stronę bardzo polecam, bo to skarbnica wiedzy i o pieczeniu i przepisów.

Teraz o samym przepisie. Jest bardzo prosty. Naprawdę prosty. Chleb możemy upiec na samym zakwasie, jeśli jednak nie jesteśmy pewni jego mocy, możemy dodać 1 lub 2 łyżeczki suchych drożdży lub też jeśli mamy mocny zakwas, to pieczemy chleb na samym zakwasie.

Z pszennym chlebem pieczonym na drożdżach jest jeden zasadniczy problem. Nie trudno upiec chleb na drożdżach, ale trudno upiec chleb dobry, który wytrzyma kilka dni i będzie i dobrze się kroił i dobrze smakował.

Z tego przepisu wychodzi baaardzo smaczny chleb, z dobrą skórką. Chleb, który dobrze smakuje i czwartego dnia i nie wysycha. Do środka możemy dodać dowolne dodatki – kminek, nasiona czy też suszone pomidory lub oliwki a nawet prażoną cebulę.

Genialnie pachnie i w czasie pieczenia jak i po wyjęciu z pieca.

Jeśli używamy samego zakwasu, chleb będzie rósł dłużej. Jeśli dodamy drożdży, czas wyrastania chleba nam się skróci.

Ciasto nie wychodzi zbyt zwięzłe. Jednak po wyrośnięciu i kilkukrotnym złożeniu, ładnie da się formować bochenek.

Ja piekę go w garnku żeliwnym, ale z powodzeniem ten prost chleb pszenny upieczecie również bez formy lub też np w keksówce.   W takim wypadku dobrze jest pamiętać o naczynku z wodą, które wytworzy nam parę wodną w piekarniku.

Prosty chleb pszenny na zakwasie i/lub drożdżach

Prosty chleb pszenny na zakwasie i/lub drożdżach

Składniki

  • 227g aktywnego zakwasu
  • 340g ciepłej wody
  • 1 -2 łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie)
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 602g mąki pszennej (dałam pół na pół chlebową i 650)
  • u mnie 2 łyżki kminku

Sposób przygotowania

  • Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, ja do tego celu użyłam robota.
  • Przekładamy ciasto do natłuszczonej miski i przykrywamy.
  • Czekamy aż ciasto urośnie i podwoi objętość.
  • W zależności czy użyliśmy tylko zakwasu czy zakwasu i drożdży, może to zająć od 1,5 do kilku godzin.
  • Piekarnik nagrzewamy z garnkiem do temp. 240 stopni.
  • Pozwalamy, aby garnek nagrzewał się ok 30-40 min.
  • Ciasto składamy w bochenek.
  • Przekładamy bochenek do gorącego garnka.
  • Robimy dwa nacięcia Przykrywamy pokrywką.
  • Pieczemy ok 30-40 min.
  • Na ostatnie 10 min zdejmujemy pokrywkę.
  • Studzimy na kratce.
http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/prosty-chleb-pszenny-na-zakwasie-i-lub-drozdzach/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *