Na zakwasie

Chleb wieloziarnisty pszenno-gryczany

15 czerwca 2015
Jump to recipe

chleb wieloziarnisty1

Chleb jest tym, na co mój mąż czeka cały tydzień. Zwykle piątki bywają u nas dniem pieczenia chleba. W całym mieszkaniu roznosi się niepowtarzalny aromat pieczonego chleba. Kto nie piekł, ten nie wie o czym mowa. Ten chleb należy do naszych ulubionych. Dzięki mące gryczanej i dodatku miodu, świetnie wyczuwalna jest tutaj charakterystyczna nutka gryki. Jeśli nie lubicie takiego smaku, mąkę gryczaną zamieńcie np na owsianą czy żytnią.  Część mąki pszennej jasnej, możecie zastąpić swoją ulubioną np sitkową. Chleb jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga większych umiejętności czy wyrabiania.

chleb wieloziarnisty

chleb gryczany

Only registered users can comment.

  1. Czy drobne modyfikacje są dopuszczalne ? a mianowicie czy mógłbym zastąpić mąkę gryczaną żytnią a miód gryczany rzepakowym ? będzie działać ?

          1. Cieszę się bardzo 😉 Zamiast maki gryczanej polecam pobawić się z innymi mąkami 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *